Çin: Filipinlerin iddiaları gerçek dışı

Çin Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Güney Çin Denizi Kalkınma Araştırma Enstitüsü, Güney Çin Denizi Ekoloji Merkezi, Güney Çin Denizi Araştırma Merkezi ve diğer birimlerin işbirliğiyle geçen mayıs ayından temmuz ayına kadar Güney Çin Denizi’ndeki Xianbin Resifi’ndeki mercan resifi ekosisteminin durumuna ilişkin bir araştırma yapıldı.

Çin: Filipinlerin iddiaları gerçek dışı
Yayınlama: 30.08.2024
1
A+
A-

Çin Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Güney Çin Denizi Kalkınma Araştırma Enstitüsü, Güney Çin Denizi Ekoloji Merkezi, Güney Çin Denizi Araştırma Merkezi ve diğer birimlerin işbirliğiyle geçen mayıs ayından temmuz ayına kadar Güney Çin Denizi’ndeki Xianbin Resifi'ndeki mercan resifi ekosisteminin durumuna ilişkin bir araştırma yapıldı. Araştırma sonucunda yapılan değerlendirmeler bugün ilk kez “Xianbin Resifi Mercan Resifi Ekosistemine İlişkin Araştırma Raporu” başlığıyla kamuoyu ile paylaşıldı.

Xianbin Resifi, Çin'in Hainan eyaletine bağlı Sansha şehrine ait Nansha Adaları'nın bir parçasıdır. Ren'ai Resifi'nin doğu tarafında yer alan Xianbin Resifi, doğudan batıya yaklaşık 20,9 kilometre uzunluğunda, kuzeyden güneye 11,6 kilometre genişliğinde, kuzeybatı-güneydoğu yönünde ve çoğunlukla su altındadır.

Çin, Xianbin Resifi dahil olmak üzere Nansha Adaları ve çevresindeki deniz alanları üzerinde tarihi ve hukuki gerekçelerle tartışılmaz egemenliğe sahiptir.

Filipinler'in, Çin'in Xianbin Resifi'nde yapay mercan molozu biriktirmesinin bölgede yoğun mercan ölümüne yol açtığı iddiasına yanıt olarak, araştırma süresinde resif alanı boyunca 34 yeni inceleme istasyonu eklendi.

Araştırmanın sonuçları, 2012 yılına kıyasla 2024 yılında Xianbin Resifi'nin resif plakasının ve resif oluşturan mercan örtüsünün genel olarak sabit kaldığını gösterdi. Halen Xianbin Resifi'nin mercan kayalığı ekosistemi genel olarak sağlıklıdır.

Çin Doğal Kaynaklar Bakanlığı Güney Çin Denizi Kalkınma Araştırma Enstitüsü Başkan Yardımcısı Huang Huamei, Filipinler tarafından uydurulan iddianın hiçbir bilimsel ve gerçek temeli olmadığını söyledi.

Ayrıca Filipin Sahil Güvenliği'ne ait 9701 numaralı gemi nisan ayından bu yana Xianbin Resifi'nde yasadışı olarak bulunuyor. Araştırma operasyonu sırasında, 7 Mayıs'tan 19 Mayıs'a kadar, Çin’in araştırma ekibi Filipin tarafının takip ve müdahalesiyle karşılaştı.

Çin Doğal Kaynaklar Bakanlığı Güney Çin Denizi Ekoloji Merkezi'nin kıdemli  mühendisi Xiong Xiaofei, 9701 numaralı geminin Xianbin Resifi'nde yasadışı bir şekilde bulunmasının çevredeki doğal ortamı olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.