Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Han Moğolistan’ı ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Han Zheng, Moğolistan’a üç günlük bir ziyaret gerçekleştirdi.

Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Han Moğolistan’ı ziyaret etti
Yayınlama: 08.09.2024
1
A+
A-

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Han Zheng, Moğolistan’a üç günlük bir ziyaret gerçekleştirdi.

Han Zheng, 6 Eylül’de başlayan ziyareti esnasında başkent Ulanbator’da Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Khurelsuh, Başbakan Luvsannamsrain Oyun-Erdene ve Meclis Başkanı Dashzegve Amarbayasgalan ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Han, Oyun-Erdene ile yaptığı görüşmede, Çin ile Moğolistan ilişkilerinin geleceği için karşılıklı siyasi güvenin artırılması, karşılıklı yarara dayalı iş birliğinin derinleştirilmesi, halklar arası bağların güçlendirilmesi, Çin-Moğolistan-Rusya ilişkilerinin pekiştirilmesi ve uluslararası meselelerdeki koordinasyonun yoğunlaştırılması önerilerinde bulundu.

Han, Moğolistan’ın Tek Çin ilkesinde ısrar ederek, Taiwan, Tibet ve Xinjiang konularında Çin’e destek sağlamaya devam etmesini umduğunu dile getirdi.

Moğolistan Başbakanı Oyun-Erdene, bu yılın iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 75. ve ikili ilişkilerin kapsamlı stratejik ortaklık ilişkisi düzeyine çıkarılmasının 10. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, Çin’le karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve ortaklaşa kalkınma ilkeleri doğrultusunda ikili ilişkileri ilerletmeye hazır olduklarını belirtti.

Han, Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Khurelsuh ile yaptığı görüşmede, Çin ve Moğolistan’ın iyi komşu, dost ve ortaklar olduğunu vurguladı. Han, iki tarafın kader birliği hedefi doğrultusunda geleneksel dostluğu yeni nesillere aktarmasını ve ikili ilişkileri daha yüksek bir düzeye taşımasını umduğunu kaydetti.

Khurelsuh, Moğolistan’ın Çin’le arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığa büyük önem verdiğini ve Tek Çin ilkesine bağlı olduğunu dile getirdi.

Han, Moğolistan Meclis Başkanı Dashzegve Amarbayasgalan ile yaptığı görüşmede, Moğolistan’ın Tek Çin ilkesini izlemesini takdirle değerlendirirken, iki ülkenin yasama organları ve siyasi partileri arasındaki temas ve iş birliğini sürmesini desteklediğini ifade etti.

Çin’le karşılıklı yarar sağlayan dostane iş birliği ilişkisini koruyup güçlendirmenin Moğolistan’ın için stratejik bir tercih olduğuna dikkat çeken Amarbayasgalan, Çin’le temas ve işbirliğin genişletmeye istekli olduklarını ifade etti.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.