Çin Başbakanı Li Qiang Japon mevkidaşıyla görüştü

Çin Başbakanı Li Qiang, dün Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida ile görüştü. Seul’de düzenlenen Çin-Japonya-Güney Kore Liderler Toplantısı’na katılan Li Qiang, Fumiyo Kişida ile yaptığı görüşmede, Çin ve Japonya’nın kalkınmasının birbirleri için önemli bir fırsat olduğunu belirterek, iki ülkenin ekonomilerinin tamamlayıcı avantajlarının uzun bir süre daha var olacağını söyledi.

Çin Başbakanı Li Qiang Japon mevkidaşıyla görüştü
Yayınlama: 27.05.2024
0
A+
A-

Çin Başbakanı Li Qiang, dün Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida ile görüştü. Seul’de düzenlenen Çin-Japonya-Güney Kore Liderler Toplantısı'na katılan Li Qiang, Fumiyo Kişida ile yaptığı görüşmede, Çin ve Japonya'nın kalkınmasının birbirleri için önemli bir fırsat olduğunu belirterek, iki ülkenin ekonomilerinin tamamlayıcı avantajlarının uzun bir süre daha var olacağını söyledi.

Li Qiang, bilim ve teknoloji inovasyonu, dijital ekonomi, yeşil kalkınma ve üçüncü taraf pazarlarının geliştirilmesi konularında büyük işbirliği potansiyeli bulunan Çin ve Japonya'nın endüstriyel zinciri, tedarik zinciri ve küresel serbest ticaret sistemini korumak için birlikte çalışması gerektiğini dile getirdi. Li, ayrıca Çin’in Japonya ile çeşitli alanlarda, çeşitli kanallar aracılığıyla ve çeşitli düzeylerde dostane değişimler gerçekleştirmeye, halklar arası değişimleri daha da kolaylaştırmaya, aktif olarak gençlik değişimleri gerçekleştirmeye ve halklar arasındaki dostluğu güçlendirmeye devam etmeye istekli olduğunu ifade etti.

Li Qiang, Fukuşima'daki nükleer atık suyun okyanusa boşaltılması konusunun tüm insanların sağlığını, küresel deniz çevresini ve uluslararası kamu çıkarlarını etkilediğini söyledi. Li, Japon tarafının uluslararası izleme düzenlemeleri gibi konularda samimiyetini ve yapıcı tutumunu daha fazla göstermesi, yurtiçi ve yurtdışındaki meşru ve makul endişeleri ciddiyetle ele alması ve sorumluluk ve yükümlülüklerini etkin bir şekilde yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida ise, Japonya-Çin ilişkilerindeki olumlu ivmenin sürdürülmesinin iki ülke ve dünyanın yararına olacağını belirtti. Fumiyo Kişida, Japonya'nın, iki ülke liderleri tarafından varılan önemli mutabakatı uygulamak, üst düzey değişimleri sürdürmek, yeşil ekonomi, tıbbi bakım ve sağlık hizmetleri ve üçüncü taraf pazarı gibi alanlarda iş birliğini güçlendirmek, halklar arasındaki değişimleri kolaylaştırmak, bölgesel işbirliğini derinleştirmek ve iklim değişikliği gibi küresel sorunları ortaklaşa ele almak için Çin ile birlikte çalışmaya devam edeceğini, yapıcı ve istikrarlı Japonya-Çin ilişkilerini inşa edeceğini ve Japonya-Çin stratejik ilişkilerini ve karşılıklı yarar sağlayan temasları kapsamlı bir şekilde teşvik edeceğini söyledi.

Fumiyo Kişida, Japonya'nın 1972'de imzalanan Çin-Japonya Ortak Bildirisi'nde belirtildiği gibi Taiwan konusuna ilişkin tutumuna bağlı olduğunu bildirdi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.