“Çin, AB’nin geçici vergi uygulamasına karşılık verecek mi?”

Avrupa Birliği’nin (AB), Çin menşeli elektrikli araçlara ek vergi uygulama kararı, Çin Dışişleri Bakanlığı’nın bugünkü olağan basın toplantısının gündemindeydi.

“Çin, AB’nin geçici vergi uygulamasına karşılık verecek mi?”
Yayınlama: 13.06.2024
0
A+
A-

Avrupa Birliği’nin (AB), Çin menşeli elektrikli araçlara ek vergi uygulama kararı, Çin Dışişleri Bakanlığı’nın bugünkü olağan basın toplantısının gündemindeydi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian basın toplantısında AB’nin geçici vergi kararını değerlendirdi ve buna karşılık verilip verilmeyeceği sorusunu yanıtladı. Sözcü Lin, şunları söyledi:

“Çin’in mutlaka savunması gereken ilkeleri var, bu ilkeler Dünya Ticaret Örgütü’nün ve piyasanın kurallarıdır. Aynı zamanda Çin’in koruması gereken çıkarları da söz konusu, bu çıkarlar Çin’in elektrikli araç sektörü ve bu sektördeki şirketlerin yasal çıkarlarıdır. Dolayısıyla gerekli bütün tedbirleri alacağız.”

Avrupa Komisyonu, Çin menşeli elektrikli araçlara yüzde 38,1’e varan oranlarda geçici vergi uygulayacağını duyurdu. Bunun hemen ardından Almanya hükümeti sözcüsü, daha fazla ticari duvarlara ihtiyaç duymadıklarını belirtirken, Macaristan Dışişleri ve Ekonomi Bakanlığı açıklama yaparak, AB’nin kabaca cezalandırıcı vergi uygulamasına karşı çıktıklarını bildirdi. Avrupa’daki başlıca otomobil şirketleri de açıklamalar yaparak tepkilerini duyurdu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jin dünkü basın toplantısında da AB’nin Çin’den ithal edilen araçlara sözde soruşturma yapmasının tipik bir ticari korumacılık eylemi olduğuna işaret ederek, hatalarını düzeltme çağrısında bulunmuştu.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.