Çin-ABD stratejik diyaloğunda öne çıkanlar

Çin ve ABD, Beijing’de gerçekleştirdikleri yeni tur stratejik diyalogda, ikili ilişkilerdeki zorlukları ve geleceğe yönelik işbirliği alanlarını masaya yatırdı.

Çin-ABD stratejik diyaloğunda öne çıkanlar
Yayınlama: 29.08.2024
2
A+
A-

Çin ve ABD, Beijing'de gerçekleştirdikleri yeni tur stratejik diyalogda, ikili ilişkilerdeki zorlukları ve geleceğe yönelik işbirliği alanlarını masaya yatırdı.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve ÇKP Merkez Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 27-28 Ağustos tarihlerinde Beijing'de Çin ile ABD arasındaki yeni tur stratejik diyaloğu yürüttü. İki taraf, samimi, yapıcı ve öze ilişkin bir şekilde görüş alışverişinde bulundu.

Wang Yi, Çin-ABD ikili ilişkilerinin zorlu bir süreçten geçtiğini belirterek, ilişkilerin gelişmesi için beş maddelik bir öneride bulundu. Wang, Çin-ABD ilişkilerinin doğru yönde ilerlemesi için iki ülkenin devlet başkanlarının rehberliğine sadık kalınması, çatışma ve zıtlaşmadan kaçınmak için varılan üç ortak bildirinin esas alınması gerektiğini ifade etti.

Wang ayrıca, iki ülkenin birbirine eşit davranması, halklar arası dostluğun pekiştirilmesi ve birbirleri hakkında doğru algı oluşturması gerektiğini vurguladı.

Wang Yi görüşmede, Çin Komünist Partisi 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurul Toplantısı'nda alınan kararlar hakkında ABD tarafını bilgilendirerek, Taiwan konusundaki Çin'in tutumunu aktardı. Wang, ABD'nin “Taiwan'ın bağımsızlığı”nı desteklememe yönünde verdiği taahhütleri etkin şekilde yerine getirmesi, ekonomi, ticaret, bilim ve teknoloji alanlarında Çin'e baskı yapmayı bırakması gerektiğini vurguladı. Wang ayrıca, Güney Çin Denizi sorununa değinerek, ABD'nin Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal eden girişimlerden vazgeçmesi gerektiğini dile getirdi.

Sullivan ise, ABD'nin Çin ile ayrışma niyetinde olmadığını ve Tek Çin politikasında ısrarcı olduklarını belirtti. Sullivan ABD'nin Çin ile stratejik diyaloğu sürdürmeye, karşılıklı anlayışı pekiştirmeye ve yanlış algılamaları azaltmaya hazır olduğunu kaydetti.

İki taraf, Ukrayna krizi, Orta Doğu sorunu ve Kore Yarımadası'ndaki nükleer mesele gibi konularda görüş alışverişinde bulundu. Wang Yi, Ukrayna krizi konusunda ABD'nin sorumluluklarını Çin'e dayatmaması ve özellikle yasa dışı tek taraflı yaptırımlardan vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

Görüşmede ayrıca, iki ülkenin devlet başkanları arasında yeni tur etkileşimlerin görüşüldüğü, çeşitli kademelerdeki diyalogların sürdürülmesi, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele, adalet ve yasadışı göçmenlerin iadesi konularında işbirliğinin pekiştirilmesi gibi konularda mutabakata varıldığı kaydedildi. Çin-ABD Yapay Zeka Hükümetlerarası Diyalog'un da uygun bir zamanda yapılması planlanıyor.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.