Çin-AB İnsan Hakları Diyaloğu Chongqing’de düzenlendi

Çin-AB İnsan Hakları Diyaloğu önceki gün Çin’in Chongqing kentinde düzenlendi. Çin Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Örgütler ve Konferans Departmanı Genel Müdürü Shen Bo ve AB Dış Eylem Servisi (EEAS) Asya Pasifik Departmanı Genel Direktör Yardımcısı Paola Pampaloni diyaloğu birlikte yönetti.

Çin-AB İnsan Hakları Diyaloğu Chongqing’de düzenlendi
Yayınlama: 18.06.2024
1
A+
A-

Çin-AB İnsan Hakları Diyaloğu önceki gün Çin’in Chongqing kentinde düzenlendi. Çin Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Örgütler ve Konferans Departmanı Genel Müdürü Shen Bo ve AB Dış Eylem Servisi (EEAS) Asya Pasifik Departmanı Genel Direktör Yardımcısı Paola Pampaloni diyaloğu birlikte yönetti.

Çin tarafı, diyalogda Çin’in insan hakları gelişim yolu ve Çin’in küresel insan hakları yönetişimindeki tutumlarını anlattı. Çin tarafı, AB’nin kısa süre önce yayımladığı 2023 AB Küresel İnsan Hakları ve Demokrasi Yıllık Raporu’nun Çin’e ilişkin içerikleri ile Çin’in Hong Kong ve Makao özel idari bölgelerine ilişkin yıllık raporları hakkında AB’ye ciddi girişimde bulundu. Çin tarafı, Xinjiang, Xizang (Tibet) ve Hong Kong meselelerinin yanı sıra ilgili bazı hukuki davaların Çin’in içişleri olduğunu belirterek, bu konulara yönelik dış müdahalelere izin vermeyeceklerini kaydetti. Çin tarafı, AB’nin Çin halkının kendi iradesine göre seçtiği insan hakları gelişim yoluna gerçek anlamda saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.

Çin tarafı diyalogda, AB tarafının hukuki prosedürler, ölüm cezası, işçi hakları ve etnik ve dini konularda Çin’e yönelik asılsız eleştirilerini geri püskürttü. Çin tarafı, AB üye ülkelerinde ırk ayrımcılığı, mültecilerin yasal haklarının ihlali, ifade özgürlüğü kısıtlamaları, dini nefret, adaletin haksızlığı ve kadınlara yönelik şiddet gibi ciddi insan hakları sorunlarının yaşandığına dikkat çekerek, AB’nin bu sorunları etkin bir şekilde çözmesi çağrısında bulundu.

İki taraf, sözkonusu diyaloğun içten ve kapsamlı olduğu ve karşılıklı anlayışa katkıda bulunacağı görüşünde birleşti. İki taraf, çok taraflı insan hakları alanında ekonomik, toplumsal, kültürel haklar, kadınlar, çocuklar ve engelliler gibi konularda işbirliği yapmaya hazır olduklarını açıkladı. AB heyeti ayrıca 13-17 Haziran’da Çin’in Xizang Özerk Bölgesi’ni ziyaret etti ve Çin’in başkenti Beijing’de Çinli akademisyenlerle bir araya geldi.

Öte yandan, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Miao Deyu, başkent Beijing’de AB Dış Eylem Servisi (EEAS) Asya Pasifik Departmanı Genel Direktör Yardımcısı Paola Pampaloni ile bir araya geldi. Miao Deyu, görüşmede insan haklarının siyasileştirilmesine ve çifte standart uygulanmasına karşı çıktıklarını kaydetti.  


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.