Çin AB ile artan ticaret anlaşmazlığında topluluk brendisine gümrük vergisi koydu

Pekin, 9 Ekim (Hibya) – Avrupa Birliği’nin (AB) Çin yapımı elektrikli araçlara ek vergiler koymasına karşılık olarak, AB üyesi ülkelerden brendi ithalatına gümrük vergisi koydu.

Çin AB ile artan ticaret anlaşmazlığında topluluk brendisine gümrük vergisi koydu
Yayınlama: 09.10.2024
2
A+
A-

Pekin ayrıca Avrupa'dan ithal edilen benzinli araçlara da gümrük vergisi koymayı düşündüğünü açıkladı.

Çin, AB brendisi ithalatçılarının, AB üye ülkelerinin Çin elektrikli araçlarına vergi koyma yönünde oy kullanmasından bir hafta sonra, 11 Ekim Cuma gününden itibaren yüzde 39'a varan bir vergi ödeyeceklerini.

İki aydan kısa bir süre önce Pekin, damping kanıtı bulduğunu söylemesine rağmen brendiye geçici gümrük vergisi koymayacağını söylemişti.

Avrupa otomobil ve brendi üreticilerinin hisseleri Çin'in duyurusundan sonra düştü, BMW toparlanmadan önce yüzde 3 düştü, Fransız damıtıcı Rémy Cointreau yüzde 9'dan fazla düştü ve Hennessy Cognac sahibi LVMH yüzde 6,8 düştü. Pernod Ricard yüzde 4,6 düştü.

Duyuru, Emmanuel Macron'un Fransa'ya yaptığı resmi ziyarette Çin başkanını ikna etmeye çalışmasından sadece birkaç ay sonra geldi.

Xi Jinping'e, Pekin'in brendiye yönelik bir anti-damping soruşturması açmasına bir gönderme olarak özel Louis XIII Cognac şişesi hediye etti ve meslektaşını soruşturmaya karşı “açık tutumu” nedeniyle övdü.

Ancak Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, Çin'in AB'ye satış yapmaya devam etmesine izin verme ancak yerel üretimi baltalamak için devlet sübvansiyonları ve diğer destekleri kullanmama konusundaki daha geniş AB kararlılığını tekrarladı.

Kalıcı AB tarifelerinin Kasım ayına kadar yürürlüğe girmesi beklenmiyor ve her iki taraf da görüşmeye devam ediyor.

Ancak AB içerisinden kaynaklar, Xi'nin Çin ekonomisindeki büyümeyi arabalardan güneş panellerine, ısı pompalarına ve rüzgar türbinlerine kadar uzanan yeşil teknoloji ihracatına dayandırarak geri adım atmaya isteksiz olduğundan korkuyor.

Son tartışma ayrıca ABD'de olası bir Donald Trump başkanlığı zemininde gerçekleşiyor.

Salı günü Çin, ABD'yi, bazıları 2018'de Trump'ın başkanlığı sırasında başlayan yaptırımları “mümkün olan en kısa sürede” şirketleri için kaldırmaya çağırdı.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.