ÇAYÜDAD Başkanı Mavi: Çay üreticisi zor durumda ve mağdur

Rize, 2 Ağustos (Hibya) – Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize’de STK’lar ile yaptığı toplantıyı değerlendirdi. Mavi, kendilerini büyük haksızlık yapılarak çay üreticilerinin sorunlarını Cumhurbaşkanına aktarılmasının engellendiğini iddia etti.

ÇAYÜDAD Başkanı Mavi: Çay üreticisi zor durumda ve mağdur
Yayınlama: 02.08.2024
3
A+
A-

ÇAYÜDAD Başkanı Mustafa Mavi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize’ye 2 günü bir ziyarette bulunduğunu hatırlatarak “Cumhurbaşkanımız değişik yerlerde açılışlar yaptı, konferanslar verdi, bilgi topladı. En son Engindere Mahallemizde bulunan bir otelde STK’ları toplayarak sorunlar hakkında bir toplantı yaptı. Ancak toplantıya biz davet edilmedik ki biz dernek olarak 210 bin saat çay üreten tek derneğiz.” ifadelerini kullandı.

Davet gelmemesine üzülmediklerini, Rize Ziraat Odası ve Muhtarlar Federasyonu başkanının üreticinin sorunlarını konuşmamasına üzüldüklerini belirten Mavi, “Yani burada ikinci sürgünde üreticinin çektiği maddi ve manevi zarar, son 5 yılda yaptığımız rahatlığı aldı götürdü. Son 5 yılda maddi ve manevi kalkınmıştık. Ama ikinci sürgünde ÇAYKUR’un kampanyayı geç açması, alımlara geç başlaması, havanın ısınması ve ÇAYKUR’un önce kontenjan daha sonra bazı alımlarını kısmasını ile özel sektör ilk önce fiyat düşürmeye başladı, daha sonra uzun vadede ve yarısı kuru çay yarısı uzun vadede çay almaya başladı.” şeklinde konuştu.

Mavi, üreticilerin kaybını şu şekilde açıkladı:

“Özel sektör ikinci sürgünde ortalama 200 bin ton çay aldı. Bu 200 bin ton çayın yaklaşık 100 bin tonunu 5 bin TL eksiklikten aldı yani 100 bin ton çayda 500 milyon TL ediyor. Özel sektör üreticinin cebinden 500 milyon parayı aldı.”

Rize Ziraat Odası ve Muhtarlar Federasyonu başkanı neden çıkıp bunlar hakkında konuşmadı?” sorusunu soran Mavi, “Fabrikaların önlerinde açıklamalar yapan başkan neden Cumhurbaşkanının yanında bunun hesabını özel sektörden sormadı. Bizi üzen budur. Son zamanlarda zaten üretici çayı dalında bekletmek zorunda kaldığı için bir kartlaşma olmuştur. Fakat bu üreticinin istediği bir şey değil. Tabii ki çayın kalitesi düşmüştür ama burada da ÇAYKUR’un 10 bin ton, özel sektörün 15 bin ton yani günlük 25 bin ton kampanya kapasitesi olduğu için vatandaş biraz sıkıştı. Ayrıca özel sektörde kimisi fabrikasına açmadı, kimisi yarı fiyattan çay alma ziyaretine gitti. Bu sebeple biz orada üreticinin temsilcileri olan Rize Ziraat Odası ve Muhtarlar Federasyonu’nun en azından çıkıp üreticinin sesi olmalarını bekliyorduk.” dedi.

Üreticinin zor durumda ve mağdur olduğuna dikkat çeken Mavi, “Fiyatlar düşük, alımlar devam ediyor. Bu sıkıntıların bitmesi gerekiyordu maalesef bitmedi.” açıklamasını yaptı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.