Büyükşehir Ödemiş’te 4 bin 500 ekşilik böceği tuzağı dağıttı

İzmir Büyükşehir Belediyesi incirde verimliliği artırmak ve doğada kimyasal ilaç kullanımını azaltmak için ekşilik böceği zararlısı ile mücadele başlattı.

Büyükşehir Ödemiş’te 4 bin 500 ekşilik böceği tuzağı dağıttı
Yayınlama: 04.08.2024
1
A+
A-

Ödemiş’te seçilen pilot mahallelerde, doğal yöntemlerle hazırlanan ekşilik böceği kitle yakalama tuzağı dağıtıldı. Projeyle üreticinin girdi maliyeti azaltılırken incirde kalite ve verimlilik artırılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi kırsalda tarımsal verimliliği artırmak ve bitkisel hastalıklarla mücadele etmek için üreticilere sunduğu desteklere devam ediyor. Kırsalın sorunlarını yerinde tespit eden Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, son dönemlerde incir üretiminde verim kaybına neden olan ekşilik böceği zararlısı ile mücadele başlattı.

İncirde ekşilik böceği ile mücadele amacıyla, incir yetiştiriciliğinin yoğun yapıldığı Ödemiş’in Birgi, Bucak, Kutlubeyler ve Üçkonak mahalleleri pilot bölge olarak seçildi. Muhtarlıklarından gelen talepler doğrultusunda toplam 4 mahalledeki 137 üreticiye 4 bin 553 ekşilik böceği kitle yakalama tuzağını dağıtıldı. Tarımsal Hizmetler bünyesindeki ziraat mühendisleri tarafından kitle yakalama tuzaklarının kullanımı hakkında teknik bilgilendirme de yapıldı. 

Ekşilik böceğiyle mücadele konusunda verilen destekler, hem üreticilerin girdi maliyetlerini azaltıyor hem de daha güvenilir incir üretimi sağlıyor. Aynı zamanda doğal yöntemler kullanılarak kimyasal ilaç kullanımının da önüne geçiliyor. Ekşilik böceği ile biyoteknik mücadelede teknik talimatta yer alan, ekşilik böceği tuzağı olarak bilinen yem tuzakları kullanılıyor. Cezbedici yem tuzakları 1,5-2 litrelik ağzı kapalı plastik kaplardan oluşurken cezbedici yem olarak su, maya ve incir kullanılıyor. Tuzaklar, dekara 3 adet gelecek şekilde konumlandırıldı. Tuzakların ilek sineğine zarar vermemesi için ilekleme döneminde kaldırılması ve son ilekten bir hafta sonra tekrar asılması gerektiğine dair üreticiler bilgilendirildi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.