Büyük üreticilerin üretim kesintilerini sürdürmesi beklentisiyle petrol yükseliyor

İstanbul, 29 Mayıs (Hibya) – Petrol fiyatları Çarşamba günü yükseldi ve gözler bu Pazar günü yapılacak OPEC+ toplantısına çevrildi. Piyasa, önemli üreticilerin üretim kesintilerini sürdüreceğini ve bu kararın petrol fiyatları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini öngörüyor. Geçtiğimiz dört hafta boyunca petrol fiyatları, talep endişelerinin OPEC+ üretim kesintisinin uzatılacağı beklentisiyle dengelenmesiyle birlikte dalgalı bir seyir izledi.

Büyük üreticilerin üretim kesintilerini sürdürmesi beklentisiyle petrol yükseliyor
Yayınlama: 29.05.2024
2
A+
A-

Temmuz teslim Brent ham petrol vadeli işlemleri 27 sent ya da yüzde 0,3 artışla TSİ 0042'de varil başına 84,49 dolara yükseldi. Temmuz vadeli ABD West Texas Intermediate 35 sent veya yüzde 0,4 artışla 80,18 dolara yükseldi.

Petrol fiyatları üst üste dördüncü haftadır aralıklarla işlem görüyor ve Brent için varil başına 81-83 $ arasında seyrediyor.Piyasa OPEC+'nın üretim kısıtlamalarını sürdüreceği beklentilerini fiyatladı, ancak bu duyarlılığı önemli ölçüde artırmadı. Bununla birlikte, ufukta bazı olumlu faktörler var. ABD'den gelen tüketim rakamlarının iyileşmesi ve ABD Körfez Kıyısı'ndaki kasırgalar için yükselen bir görünüm, petrol boğaları için orta vadeli bir umut sağlıyor. Bu faktörlere rağmen makro görünüm zayıf kalmaya devam ediyor ve Fed'in Haziran ayında faiz indirimine gitme olasılığı azalıyor.

Piyasa işlemcileri ve analistler, OPEC+ olarak bilinen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu müttefiklerinin günlük yaklaşık 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintilerini sürdürmesini bekliyor.

İsrail tanklarının Refah bölgesinin kalbine kadar ilerlemesiyle Gazze Şeridi'nde artan çatışmalar da çatışmanın kritik bir arz bölgesi olan Orta Doğu'ya yayılabileceği endişesiyle fiyatlara bir miktar destek sağladı.

Yatırımcılar ayrıca Amerikan Petrol Enstitüsü'nün günün ilerleyen saatlerinde açıklayacağı ABD ham petrol stok verilerini de takip ediyordu. Veriler Pazartesi günü Anma Günü tatili nedeniyle bir gün ertelendi.
 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.