Bolivya’da darbeci general tutuklandı

Stockholm, 27 Haziran (Hibya) – Bolivya’da askeri darbe girişiminin ardından, askerler geri çekildi, darbeci general José Zúñiga görevden alınarak tutuklandı.

Bolivya’da darbeci general tutuklandı
Yayınlama: 27.06.2024
2
A+
A-

Çarşamba gecesi Bolivya'da ağır silahlı askerler hükümet merkezinin önünde toplandı ve zırhlı bir araç başkanlık sarayının girişine çarptı. Ülkenin Devlet Başkanı Luis Arce Bolivya'nın bir darbe girişiminin kurbanı olduğunu söyledi.

Perşembe gecesi ordu geri çekildi ve darbe girişiminin arkasındaki general tutuklandı.

Çarşamba akşamı Bolivya'nın başkenti La Paz'daki Plaza Murillo'da askerler ve tanklar görüldü.

Darbe girişiminin ilk işareti Luis Arce'nin X'te orduda “düzensiz hareketler” olduğunu ve demokrasiye saygı duyulması gerektiğini yazmasıyla geldi.

Bu arada eski devlet başkanı Evo Morales X'te yaptığı bir paylaşımda ordunun eylemlerini kınadı ve bunu hızla bir darbe olarak nitelendirdi.

Darbe girişimi sırasında General Juan José Zúñiga yerel bir televizyon kanalına verdiği demeçte “Yeni bakanların yer alacağı yeni bir kabine kurulacak. Bir şeyler değişecek ama ülkemiz bu şekilde devam edemez,” dedi.

Hem eski Başkan Morales hem de şimdiki Başkan Arce'ye göre darbe girişiminin arkasında Zúñiga vardı.

El Pais'in haberine göre Juan José Zúñiga, eski Başkan Morales'e yönelik çeşitli tehditlerin ardından Salı günü askeri general olarak görevinden alındı.

SVT'nin Latin Amerika muhabiri Tigran Feiler ülkedeki durumun uzun süredir sıkıntılı olduğunu söyleyerek ''Bolivya çok çalkantılı yılları geride bıraktı. Eski başkan Evo Morales birkaç yıl önce devrildi. Bolivya karışık geçecek bir başkanlık seçimine doğru gidiyor ve şimdi muhtemelen daha da dramatik olacak” değerlendirmesini yaptı.

El Pais'e göre, Arce hemen yeni bir askeri lider atadı ve o da birliklere ayrılmalarını emretti.

Bir müddet sonra askerlerin ve araçların sahadan uzaklaştığı görüldü. Aynı anda Bolivya bayrakları taşıyan insanlar meydana akın etti.

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce. Darbe girişiminin sona ermesinden sonra ''Bolivya halkına çok teşekkürler… Yaşasın demokrasi'' diye konuştu.

Bolivyalı yetkililer daha sonra General Juan José Zúñiga'nın tutuklandığını duyurdu.

Ancak Zúñiga, tutuklanmasından kısa bir süre önce, saraya saldırı emrinin popülaritesini arttırmak için bizzat başkanın kendisinden geldiğini söyledi.
 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.