BM raporuna göre hem Hamas hem de İsrail savaş suçu işledi

New York, 12 Haziran (Hibya) – Birleşmiş Milletler tarafından görevlendirilen bir komisyon tarafından hazırlanan yeni bir rapor, İsraillilerin ve Filistinli militan grupların Gazze’deki savaş sırasında savaş suçu işlediğini söyledi; Hamas, İsrail’e yönelik bir saldırıda öldürdükleri kişilerin cesetlerine saygısızlık etmek ve İsrailliler de kasıtlı olarak sivillere saldırmakla suçlandı.

BM raporuna göre hem Hamas hem de İsrail savaş suçu işledi
Yayınlama: 12.06.2024
0
A+
A-

Birleşmiş Milletler himayesinde kurulan bağımsız bir soruşturma komisyonu İsrail'in insanlığa karşı suç işlediği, Hamas örgütünün ise savaş suçu işlediği sonucuna varmıştır. Bu, geçen yıl 7 Ekim'de başlayan savaşla ilgili olarak bugüne kadar yürütülen ilk derinlemesine soruşturma oldu.

Soruşturma Komisyonu İsrail'in savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediğini, uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukukunu ihlal ettiğini belirtiyor. Gazze'de sivillere yönelik yaygın ve sistematik saldırılar gerçekleştirildiğini vurguluyor.

Rapora göre bu ihlaller arasında toplulukların toptan yok edilmesi, cinayetler, Filistinli erkek ve erkek çocuklarına yönelik cinsiyete dayalı zulüm, zorla yerinden edilme, işkence ve insanlara yönelik insanlık dışı ve zalimane muamele yer alıyor.

Öte yandan İsrail bulguları reddediyor ve Soruşturma Komisyonunu İsrail'e karşı düşmanlık ve ayrımcılık yapmakla suçluyor.

Soruşturma komisyonu Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği terör saldırısını da ele alıyor. Hamas ve diğer Filistinli militan gruplar ve siviller bu saldırıda savaş suçu işlediğini ve uluslararası insan hakları hukukunu ihlal ettiğini belirtiyor. Bu saldırıda çoğu sivil bin 194 kişi öldürülmüş, saldırıda 251 kişi rehin alınmıştı. 116 kişinin ise hala Hamas'ın elinde olduğu söyleniyor. İsrailliler bunlardan 41'inin şu anda ölü olduğuna inanıyor.

Komite, Hamas, diğer Filistinli militan gruplar ve siviller tarafından işlenen suçlar arasında kasten öldürme, yaralama, rehin alma ve cinsel ve cinsiyete dayalı şiddet kullanımının yer aldığını belirtiyor.

Ayrıca, saldırıda ölenlerin cesetlerinin istismar edildiğine dair somut kanıtlar bulunduğu belirtiliyor.

Raporda İsrail'in Batı Şeria'daki ilerleyişi de eleştiriliyor. Orada İsrail güçleri cinsel şiddet, işkence ve insanlık dışı muamele uygulamakla suçlanıyor, bunların savaş suçu olduğu belirtiliyor.

Soruşturma komisyonunun başkanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin eski yargıçlarından Navi Pillay, bu suçları işleyen herkesin hesap vermesinin şart olduğunu söylüyor. İsrailliler Gazze'ye yönelik saldırıları ve savaşı durdurmalı, Hamas ve Filistinli milisler de roket saldırılarını durdurmalı ve tüm rehineleri serbest bırakmalıdır.

Komisyon ilk olarak Mayıs 2021'de İsrail ve Filistin topraklarındaki uluslararası hukuk ihlallerini araştırmak üzere kurulmuştu. Komisyon 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki savaşa odaklanmış durumda. Raporun bulguları hem mülakatlara hem de verilere dayanıyor. Önümüzdeki hafta Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ne resmen sunulacak.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.