Bitcoin güçlü duruşunu sürdürürken piyasalar makroekonomik gelişmeleri takip ediyor

Uzun vadeli Bitcoin yatırımcıları ise piyasaya olan güçlü inançlarını sürdürmeye devam ederken, Kısa vadeli Bitcoin yatırımcıları da aktif bir dönem geçiriyor. Öte yandan 2020 öncesindeki boğa piyasasını andıran bir hızda birikim yapan Balinalar ise daha önce görülmemiş zirvelere çıkıyor

Bitcoin güçlü duruşunu sürdürürken piyasalar makroekonomik gelişmeleri takip ediyor
Yayınlama: 13.06.2024
0
A+
A-

Bitfinex’in yayımladığı 108. Alpha Raporu’na göre; Bitcoin için genel olarak olumlu bir hafta geçmesine rağmen, beklenenden güçlü gelen ABD istihdam verilerinin muhtemel faiz indirimlerinin zamanlaması hakkında endişe yaratmasıyla fiyatlarda düşüş yaşandı. Spot ETF’lerde görülen güçlü girişler Bitcoin'i dirençli tutarken, net giriş kaydedilen ardışık gün sayısı 20’yi geçmiş durumda. Ancak bununla birlikte fiyatların zirve seviyelerini geçememesi kısa vadede olumsuz bir durum yaratıyor. 

BTC ve altcoin vadeli işlemlerinde görülen yüksek açık pozisyon sayısı ve fonlama oranları, gelecekte fiyat düzelmelerine yol açabilecek, kaldıraçlı pozisyonların varlığına işaret ediyor. Kısa vadeli Bitcoin yatırımcıları aktif bir dönem geçiriyor. Ocak ayında 2,2 milyon BTC olan stoklar, Nisan ortasında 3,4 milyon BTC'yi geçti. Yine de bu artışın spot Bitcoin ETF'lerinin alımlarıyla tetiklendiğini, bu yüzden de fiyat volatilitesine karşı duyarlılığı arttırdığını gözden kaçırmamak gerekiyor.

Balinalar, 2020 öncesindeki boğa piyasasını andıran bir hızda birikim yapıyor

Daha önceki Bitfinex Alpha sayılarında da belirtildiği gibi, uzun vadeli Bitcoin yatırımcıları ise piyasaya olan güçlü inançlarını sürdürmeye devam ediyor. Güncel veriler bu grubun satış yapmayı durdurduğunu gösterirken bir yıldan uzun süredir elde tutulan BTC’ler şu anda hareketsiz durumda. Ayrıca, “balina” dediğimiz, elinde bin BTC'den fazla tutan, yatırımcı grubu, 2020 öncesi yaşanmış boğa piyasasını andıran bir hızda birikim yaparak daha önce görülmemiş zirvelere çıkıyor.

Kripto varlık fiyatları, makroekonomik gelişmelerden etkilenmeye devam ediyor. Yeni yayımlanan Nisan ayı ABD iş ilanları verileri, ekonominin yavaşladığını gösteren bir sonuç sunmuştu; ancak, Mayıs ayı istihdam verileri ise bu sonuçla ile çelişiyor. Bu da piyasalarda yakın vadede bir faiz indiriminin olası olmayacağı düşüncesini hakim kılıyor.

Bu gelişmeler ABD'yi, geçen hafta faiz oranlarını düşürerek toparlanmayı ve büyümeyi teşvik eden Avrupa Merkez Bankası ve Kanada Bankası gibi diğer merkez bankalarından farklı bir konuma zorluyor. ABD hizmet sektörü, ekonomik manzarayı daha da karmaşık hale getirecek bir şekilde, Mayıs ayında toparlanarak, Nisan ayındaki daralmayı tersine çevirdi, iş aktifliği de son üç yılın en hızlı temposuna ulaştı. Bu dirençlilik, ekonomik zayıflık belirtilerini güçlü alanlarla dengelemeye çalışan FED'in karar sürecini daha da zorlaştırmış oluyor.

Son kripto haberlerine bakıldığında, New York Başsavcısı Letitia James’in, AWS Mining ve NovaTech'e karşı, kripto ponzi sistemi yürüttükleri iddiasıyla yasal işlem girişiminde bulunması dikkat çekiyor. Bu şirketler ve reklamını yapanlar, yüksek getiri vaatleri verdikten sonra yatırımcılarını saadet zinciri şeklinde işleterek aldattı.

Öte yandan ProShares, NYSE'de spot Ethereum ETF listelemek için SEC'ye başvuruda bulunurken, ilgili kararın 2024 Temmuz sonu itibariyle verilmesi bekleniyor. Öneri, SEC yönergelerine uygun olacak şekilde, Ether staking özellikleri içermiyor. 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.