Bitci CEO’su Ahmet Onur Yeygün: Fed, faiz indirimlerini son çeyrekte gündeme alabilir

Bitci CEO’su Ahmet Onur Yeygün, küresel para politikalarının kripto para piyasaları üzerindeki etkisine dikkat çekerek, Fed’in 2024 yılının son çeyreğinde faiz indirimlerine başlayabileceğini belirtti. Yeygün, bu senaryonun kripto para piyasaları için de oldukça olumlu beklentilere sebep olduğunun altını çizerek yatırımcıların Fed’in açıklamalarını ve ABD’deki ekonomik göstergelerin gidişatını yakından takip etmesi gerektiğini söyledi.

Bitci CEO’su Ahmet Onur Yeygün: Fed, faiz indirimlerini son çeyrekte gündeme alabilir
Yayınlama: 05.06.2024
3
A+
A-

Piyasa dinamikleri faiz indirimlerinin 2024 yılının son çeyreğinde gündeme gelebileceği beklentilerini artırdı. Bitci CEO’su Ahmet Onur Yeygün, faiz indirimi beklentilerine dair açıklamalarda bulundu:

“Kripto para piyasalarının yön arayışında belirleyici olan en önemli unsurların başında küresel para politikaları geliyor. Günümüz dünyasında küresel para politikalarına yön veren en büyük kurum ise ABD Merkez Bankası Fed. Geçmişe baktığımız zaman özellikle pandemi döneminde Fed’in uyguladığı genişletici para politikaları doğrultusunda, piyasadaki para arzının arttığını ve bu paranın riskli sayabileceğimiz varlıklara doğru kaydığını görmüştük. Kripto paralar da bu para akışından fayda sağlayan varlıkların başında geliyordu. Bu dönemde hem Bitcoin’de hem de altcoinlerde güçlü bir boğa piyasası yaşandığını gördük.

Takip eden süreçte gerek tedarik zincirinin bozulması gerekse piyasadaki yüksek para arzının yarattığı talep, enflasyon verisinde bozulmaya neden oldu. Nihayetinde tüm dünyada enflasyonun yükseldiği bir tabloyla karşı karşıya kaldık. Enflasyonun yükselmesi de genellikle amacı fiyat istikrarı sağlamak olan merkez bankalarını harekete geçirdi. Başta Fed ve ECB (Avrupa Merkez Bankası) olmak üzere birçok merkez bankası güvercin politikalardan şahin politikalara geçiş yaparak sıkılaştırıcı bir tutum izlemeye başladı. Bunun sonucunda da geçmişte riskli varlıklara doğru kayan para, güvenli limanlara doğru çekilmeye başladı. Bu da kripto para piyasalarına ayı sezonunun başlaması için önemli bir tetikleyici unsur haline geldi.

Kripto para piyasalarında ivme yakalamak için iyi bir noktadayız

Bugün geldiğimiz noktada Fed bir süre önce faiz artırımlarını tamamladı ve bir süredir politika faizini yatay bırakıyor. Bunun en büyük sebebi ise enflasyonun nispi olarak kontrol altına alınmış olması. Ekonomi çevreleri her ne kadar gelinen düzeyin yeterli olmadığını söylese de diğer taraftan baş gösterebilecek işsizlik tehlikesi Fed’in elini kısıtlıyor. Dolayısıyla Fed’in de bir süredir bir hamlede bulunamadığını söyleyebiliriz. Ancak ilerleyen döneme bakacak olursak, bir şekilde faiz indirimlerinin gerçekleşmesi gerektiği gerçeğini görebiliriz. ABD Merkez Bankası’nın bir süre daha aynı politik duruşu sergilemeye devam ederek faizi sabit bırakacağını düşünmekle birlikte, içinde bulunduğumuz yılın son çeyreğinde faiz indirimlerinin başlayabileceğini düşünüyorum. 2025 yılında da bu güvercin politikalara devam edileceğini düşünüyorum. Tabii bu senaryo, kripto para piyasaları için de oldukça olumlu beklentilere sebep oluyor. Bugün Spot Bitcoin ETF’leriyle birlikte ulaştığımız tarihi zirvelerin çok uzağında değiliz, yani bir ivme yakalamak için iyi bir noktadayız.

Faiz indirimlerinin gelmesiyle birlikte piyasalarda bir boğa şenliği yaşanabilir. Bugün ulaştığımız tarihi zirvelerin daha da üst seviyelere taşındığı bir piyasa görebiliriz. Bu noktada benim yatırımcılara tavsiyem Fed’in açıklamalarını ve ABD’deki ekonomik göstergelerin gidişatını yakından takip etmeleri olur. Bunu yaparken de aynı zamanda sektörümüzde yaşanan gelişmeleri de gözden kaçırmamaları iyi olacaktır.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.