BİST100 endeksi

BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksi
Yayınlama: 11.07.2024
1
A+
A-

BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününü 53 puan düşüşle 10.743 seviyesinden tamamladı. T2 bakiye düzenlemeleri kaynaklı olarak endeksin baskılandığını düşünmekteyiz. Genel perspektifte bakıldığında ise dün BİSTTUM'de para girişinin olması ile endekste kısa vadeli 11.100 seviyesinin hedef olmasını bekliyoruz.

Salı günü ve dün Fed Başkanı Powell’ın yaptığı açıklamalar takip edildi. Yüksek enflasyonun karşılaştıkları tek risk olmadığını savunan Powell çok erken faiz indirmenin enflasyonda iyileşmeyi durdurabileceğini söylese de çok geç faiz indirmenin risklerine dikkat çekti. Powell, son verilerin iki yıl öncesine göre işgücü piyasasında ciddi bir soğumaya işaret ettiğini belirtti.  Powell’ın dikkat çektiği geçtiğimiz hafta açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi sonrasında gözler ABD enflasyonuna çevrildi. İstihdamdaki yukarı yönlü seyrin iç talebe bağlı olarak geri çekilmesini sınırladığı enflasyon verileri sonrasında Tarım Dışı İstihdam verisinin geçen ayın altında gelmesi, enflasyonun soğuma eğilimine girdiği beklentilerini oluşturdu. Bugün gelecek enflasyon verilerinin önemi böylelikle daha da artmış oldu. Beklentiler ABD tarafında enflasyonun yıllık bazda %3,3'ten %3,1'e geri çekileceği yönünde.

TÜİK, 2024 yılı Mayıs Ayına ilişkin işgücü istatistiklerini açıkladı. İşsizlik oranı %8,4'e geriledi. Türkiye'de İşsizlik Oranı, Mayıs ayında Nisan ayına göre 0,1 puan azalarak %8,4 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı Mayıs ayında bir önceki aya göre 27.000 kişi azalarak 3,0 milyon kişi oldu. 
15 – 24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta İşsizlik Oranı bir önceki aya göre 0,3 puan artarak ile %15,0 olarak açıklandı. 

Sanayi üretimi aylık bazda artarken, yıllık bazda hafif geriledi. TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2024 yılı Mayıs ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %2,2 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %0,4 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %0,9 arttı.

Kaynak  İnfo Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.