Biden: Netanyahu’nun savaşı siyasi kazanç için uzattığına inanmak için her türlü neden var

Washington, 5 Haziran (Hibya) – Joe Biden, Benjamin Netanyahu’nun Gazze’deki savaşı kendi siyasi çıkarları için uzattığı sonucuna varmak için “her türlü neden” olduğunu söyledi.

Biden: Netanyahu’nun savaşı siyasi kazanç için uzattığına inanmak için her türlü neden var
Yayınlama: 05.06.2024
2
A+
A-

Time dergisinin sorularını yanıtlayan Biden, İsrail Başbakanı'na ilişkin olarak söylediği bu sözler, ABD Başkanı'nı “diplomatik normların dışına çıkmakla” suçlayan İsrail Hükümeti'nin sert tepkisini çekti.

Netanyahu'nun popülaritesi, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği ve İsrail güvenliğindeki ciddi kusurları ortaya çıkaran saldırının ardından düşüşe geçti. Siyasi gözlemcilerin çoğu Netanyahu'nun seçimlerin şimdi yapılması halinde kaybedeceğini ve yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalarak muhalefete geçmek zorunda kalacağını söylüyor. Ancak seçimler savaş bitene kadar ya da en azından büyük askeri operasyonların tamamlandığı kabul edilene kadar ertelendi.

Salı gününün ilerleyen saatlerinde Biden'ın Netanyahu'ya yönelik eleştirilerini yumuşattığı görüldü.

Netanyahu'nun “savaşla siyaset yapıp yapmadığı” sorulduğunda Biden şunları söyledi: “Ben öyle düşünmüyorum. Sahip olduğu ciddi bir sorunu çözmeye çalışıyor.”

Time röportajına yanıt olarak İsrail hükümet sözcüsü David Mencer, Biden'ın Netanyahu ve İsrail siyaseti hakkındaki sözlerinin “doğru düşünen her ülkenin diplomatik normlarının dışında” olduğunu söyledi.

Time'daki geniş kapsamlı röportaj sırasında Biden'a, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) ve Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) tarafından soruşturulmakta olan İsrail'in Gazze'de savaş suçu işlediğine dair iddialar da soruldu. Başkan ikircikli bir yanıt verdi.

“Cevap belirsiz ve İsraillilerin kendileri tarafından soruşturuluyor” dedi. “UCM bizim tanımadığımız bir şey. Ancak kesin olan bir şey var: Gazze'deki insanlar, Filistinliler, yiyecek, su, ilaç vs. eksikliği nedeniyle büyük acılar çektiler. Ve pek çok masum insan öldürüldü.”

Biden İsrail ve Gazze'de akan kandan Hamas'ın da sorumlu olduğuna dikkat çekti.
 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.