Biden NATO konuşmasında Ukrayna için yeni hava savunma sistemleri sözü verdi

Washington, 10 Temmuz (Hibya) – Joe Biden, NATO liderleri Washington’da, ittifakın Ukrayna’nın NATO’ya giden yolunun “geri döndürülemez” olduğunu ilan etmesinin beklendiği bir zirveye başlarken ABD’nin Ukrayna’ya beş yeni stratejik hava savunma sistemi sağlayacağını açıkladı.

Biden NATO konuşmasında Ukrayna için yeni hava savunma sistemleri sözü verdi
Yayınlama: 10.07.2024
2
A+
A-

Biden, ” Ukrayna önümüzdeki yıl içinde yüzlerce ilave önleme uçağı alacak ve böylece Ukrayna şehirlerinin Rus füzelerine karşı korunmasına ve Ukrayna birliklerinin cephede onların saldırılarına karşı koymasına yardımcı olacak” dedi.

Biden güçlü bir tonda şunları söyledi: “Bu savaştan önce Putin NATO'nun dağılacağını düşünüyordu. Bugün NATO tarihinde hiç olmadığı kadar güçlü. Bu anlamsız savaş başladığında Ukrayna özgür bir ülkeydi. Bugün hala özgür bir ülke ve savaş Ukrayna'nın özgür ve bağımsız bir ülke olarak kalmasıyla sona erecek.”

Yükselen alkışlar karşısında “Rusya galip gelemeyecek” dedi. “Ukrayna kazanacak.”
Gecenin ilerleyen saatlerinde bir konuşma yapan Zelenskiy, ABD'li siyasi liderleri ülkesine yardım etmek için Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin sonucunu beklememeye çağırdı.

“Herkes Kasım ayını bekliyor. Amerikalılar Kasım ayını bekliyor, Avrupa'da, Orta Doğu'da, Pasifik'te, tüm dünya Kasım ayını bekliyor ve gerçek anlamda konuşmak gerekirse Putin de Kasım ayını bekliyor.

Zelenskiy, “Gölgelerden çıkmanın, güçlü kararlar almanın… harekete geçmenin ve Kasım ayını ya da başka bir ayı beklememenin zamanı geldi” dedi.

Salı günü ABD ve Avrupalı müttefiklerinin, ülkenin Rusya'nın sürekli ağır bombardımanı altında olduğu bir dönemde Ukrayna'nın hava savunmasını desteklemek üzere harekete geçeceği açıklandı.

ABD, Hollanda, Almanya, İtalya ve Romanya liderleri tarafından yapılan açıklamaya göre ABD, Almanya ve Romanya Patriot hava savunma sistemine ait ilave bataryalar gönderirken Hollanda tarafından bağışlanan Patriot parçaları da bir bataryanın daha çalışmasını sağlayacak.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Patriot'un İtalyan-Fransız yapımı muadili olan SAMP/T hava savunma sisteminin bağışlanmasını onayladı.

Açıklamada “Bu beş stratejik hava savunma sistemi Ukrayna şehirlerinin, sivillerin ve askerlerin korunmasına yardımcı olacak ve bu sistemlerin hızla kullanılabilmesi için Ukrayna hükümetiyle yakın bir koordinasyon içindeyiz. Bu yıl içerisinde Ukrayna için ilave stratejik hava savunma sistemlerinin duyurulması üzerinde çalışıyoruz.”

Diplomatlar, nihai bildirinin muhtemelen Ukrayna'nın NATO'ya giden yolunun “geri döndürülemez” olduğunu ilan edeceğini ve Ukrayna'ya askeri yardım ve eğitim sağlayan ana kanal olan Ukrayna Savunma Temas Grubu'nun kontrolünün NATO kontrolüne geçeceğini söyledi.

Bu adımlar, yeni bir Cumhuriyetçi yönetimin Ukrayna'ya yardımı kesmesi ya da muhtemelen Rusya ile doğrudan müzakereler yürütme şartına bağlaması ihtimaline karşı NATO politikalarını ''Trump'a karşı koruma'' girişimi olarak görülüyor.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.