Belçika’da aşırı sağ parti Hollandaca konuşulan Flandre için bağımsızlık istiyor

Brüksel, 8 Haziran (Hibya) – Bu Pazar günü ülkede yapılacak üç seçimden biri olan genel seçimlerde ülkeyi bölmek isteyen aşırı sağcı partiye desteğin artması bekleniyor. Avrupa Parlamentosu ve bölgesel seçimler de aynı gün yapılacak.

Belçika’da aşırı sağ parti Hollandaca konuşulan Flandre için bağımsızlık istiyor
Yayınlama: 08.06.2024
2
A+
A-

Ancak Belçika'da sağın Flaman bölgesinde, solun ise ağırlıklı olarak Fransızca konuşulan Valon bölgesinde yükselişe geçmesi, önümüzdeki haftalarda ve aylarda son derece karmaşık bir koalisyon pazarlığının yaşanabileceğine işaret ediyor.

Hollandaca konuşulan Flaman bölgesinde sağcı Yeni Flaman İttifakı (N-VA) ilk kez Flaman bölgesinin bağımsızlığını isteyen ve katı bir göçmen karşıtı politika izleyen ayrılıkçı ve popülist bir parti olan Vlaams Belang (Flaman Çıkarı) tarafından geride bırakılıyor.

Partinin 37 yaşındaki lideri Tom Van Grieken, Flanders'ı ayrılıkçı bir devlete dönüştürmek istiyor ve Belçika'yı “zoraki bir evlilik” ve “çok az ortak noktası olan iki ayrı demokrasinin” bir karışımı olarak tanımlıyor.

Kökleri 1970'lerin göç karşıtı partisi Vlaams Blok'a dayanan parti, Van Grieken'in liderliğinde anketlerde önde gidiyor ve son genel seçimlerde Flandre'de %18 olan oy oranını %27'ye çıkaracağı tahmin ediliyor.

Bu oran, dönemin başbakanı Charles Michel'in BM göç anlaşmasını destekleyeceğini açıklamasının ardından son hükümeti düşüren N-VA'yı geride bırakmaya yetiyor.

RTL Info tarafından Perşembe günü yayınlanan son ankete göre, Valonya genelinde, son bölgesel seçimleri kazanan sosyalist parti PS, liberal Mouvement Reformateur (MR) ile sırasıyla %23 ve %24 ile başa baş durumda.

Belçika İşçi Partisi PTB'nin Valonya'da yüzde16 oy alması beklenirken, Flandre'da Hollandaca adıyla PVDA'nın yüzde 9'un biraz üzerinde oy alması ve Başbakan Alexander De Croo'nun liberal partisi Open Vld'nin biraz önünde yer alması bekleniyor.

Öngörülen sonuçlar, Kasım ayında seçimlerin yapıldığı ve hala bir başbakanın olmadığı Hollanda'da olduğu gibi, bir başka potansiyel hükümet maratonu müzakeresinin habercisi.

Son olarak Belçika, 589 gün ile seçimle iş başına gelmiş bir hükümet olmadan geçen en uzun süre rekorunu kırmış ve De Croo 652 gün sonra Vivaldi koalisyonu olarak bilinen yedi partili bir hükümetin başbakanı olarak yemin etmişti.

Ancak Pazar günü elde edilen büyük kazanımlar, diğer partilerin kendileriyle çalışmamaları konusunda uzun süredir devam eden bir anlaşma nedeniyle bir önceki hükümette iktidardan uzak kalan Vlaams Belang için iktidarı garanti etmiyor.

“Sanitaire kordonu” olarak adlandırılan bu anlaşma, rakiplerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini söylediği göç planları nedeniyle 1989 yılında selefi Vlaams Blok'a dayatılmıştı. Bu uygulama hiçbir zaman kaldırılmadı.

Aşırı sağ partilerin önde gelen muhafazakar, merkez, liberal ve yeşil partiler tarafından herhangi bir komitede güçlü pozisyonlara sahip olmalarının engellendiği Avrupa Parlamentosu'nda da benzer bir sağlık kordonu mevcut.
 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.