Beijing’den ASEAN ve Çin, Japonya ve Güney Kore işbirliği için öneriler

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, bugün Laos’un başkenti Vientiane’de düzenlenen ASEAN ve Çin, Japonya ve Güney Kore Dışişleri Bakanları Toplantısı’na (10+3) katıldı.

Beijing’den ASEAN ve Çin, Japonya ve Güney Kore işbirliği için öneriler
Yayınlama: 27.07.2024
1
A+
A-

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, bugün Laos’un başkenti Vientiane’de düzenlenen ASEAN ve Çin, Japonya ve Güney Kore Dışişleri Bakanları Toplantısı’na (10+3) katıldı. 

Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi olan Wang Yi, 10+3 işbirliğinin planlandığı gibi istikrarlı bir şekilde uygulandığını, bölgesel ekonomik entegrasyonun ilerlemeye devam ettiğini söyledi.

Doğu Asya’nın gelecekte zorluk ve fırsatlarla karşı karşıya bulunacağına işaret eden Wang, Çin’in bölgesel ekonomik entegrasyon sürecini tüm taraflarla birlikte kararlılıkla hızlandırarak, Doğu Asya’da ortak kader topluluğu oluşturma hedefine doğru ilerlemeyi istediğini dile getirdi.

Doğu Asya'daki bölgesel işbirliğinin en olgun mekanizmalarından biri olan 10+3'ün 20 yılı aşkın süredir çeşitli alanlardaki pragmatik işbirliğine derinden dâhil olduğunu, bölge ülkelerinin finans krizi ve COVID-19 salgını gibi zorluklarla başa çıkmalarına öncülük ettiğini belirten Wang Yi, iki ay önce Çin, Japonya ve Güney Kore liderler toplantısının dört yıl aradan sonra başarıyla düzenlendiğini, bunun Doğu Asya’daki işbirliğini hızlandıracak önemli bir uzlaşı olarak 10+3 işbirliğine yeni bir ivme kattığını ifade etti.

Wang Yi, Çin’in gelecekteki işbirliği için ekonomik entegrasyonun daha da hızlandırılarak bölgesel bağlantıların güçlendirilmesi, krizlere müdahale yeteneklerinin artırılmasıyla bölgesel istikrarın korunması, yeni alanlardaki işbirliğinin genişletilerek bölgesel kalkınmanın yönlendirilmesi ve toplumsal ve kültürel temasların hızlandırılarak bölgesel konsensüs oluşturulması olmak üzere dört öneri ortaya koyduğunu belirtti.

ASEAN ülkelerinin mayıs ayında Çin, Japonya ve Güney Kore liderler toplantısının başarıyla düzenlenmesini memnuniyetle karşılayarak, üç ülkenin ASEAN'ın merkezi statüsüne ve sürdürülebilir kalkınmasına verdiği desteği övgüyle değerlendirdi. ASEAN ülkeleri temsilcileri, 10+3 mekanizmasının benzersiz rolünü ve doğurduğu olumlu sonuçları da överken, bu mekanizmanın bölgenin direncini artırmak, gıda güvenliğini sağlamak ve yeşil kalkınmayı ilerletmek için güçlü destek sağlamayı sürdürmesini beklediklerini dile getirdi.

Taraflar, ayrıca akıllı tarım, dijital dönüşüm ve krizlere müdahale konularında işbirliğinin güçlendirilmesine dair önerilerde bulundu.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.