“Bazı İngiliz siyasetçilerin Çin karşıtı siyasi manipülasyonları boşa çıkacak”

İngiliz ordusu kısa süre önce Çin menşeli askeri rozetlere İngiltere’nin ulusal güvenliğini tehlikeye atabilecek izleme cihazları konulabileceği gerekçesiyle yeni nesil askeri rozetlerin kullanımını erteledi ve bu konuda yeniden sipariş verilebileceğini açıkladı. 

“Bazı İngiliz siyasetçilerin Çin karşıtı siyasi manipülasyonları boşa çıkacak”
Yayınlama: 01.07.2024
0
A+
A-

İngiliz ordusu kısa süre önce Çin menşeli askeri rozetlere İngiltere’nin ulusal güvenliğini tehlikeye atabilecek izleme cihazları konulabileceği gerekçesiyle yeni nesil askeri rozetlerin kullanımını erteledi ve bu konuda yeniden sipariş  verilebileceğini  açıkladı. Bazı İngiliz siyasetçilerin Çin politikası konusunda bir avuç Batılı ülkeyle aynı adımları atıp, ulusal güvenlik kavramını genelleştirerek, Çinli şirketlere ve Çin ürünlerine baskı uygulamaya kalkıştığını blirten CGTN Muhabiri Barış Liu “Ancak bundan doğan mali yükü ise kendi halkına dayatmaya çalıştı.” dedi.

CGTN Muhabiri Barış Liu, birinci olarak İngiltere hükümetinin Çin menşeli askeri rozetleri bahane ederek sözde “Çin tehdidi”ni kışkırtmasını, İngiltere’nin siyasi etkisinin giderek azalmasının önüne geçemeyeceğini vurgulayarak şöyle devam etti:

“Günümüzde İngiltere, Çin’e yaptırım konusunda ABD’nin yolunu izliyor. Son yıllarda İngiltere’nin kapsamlı kapasitesi sürekli olarak zayıfladı; AB’den ayrılmasıyla  uluslararası etkisi de azaldı. İngiliz halkının hükümete olan destek oranı düştü. Rishi Sunak hükümeti bu durumu iyileştirmek için sözde “Çin tehdidi” ni kışkırtmak gibi aşırı tedbirler aldı, dış dünyaya sert tutum sergiledi ve halkın hükümete olan desteğini artırmaya çalıştı. Ancak bu dar görüşlü ve bencil aşırı tedbirlerin alınması, bir yandan İngiltere’nin küresel imajını ve İngiltere-Çin ilişkilerinin genel durumunu ciddi şekilde zedelediği gibi, diğer yandan İngiltere’nin içinde bulunduğu olumsuz siyasi durumunun değiştirilmesine de yardımcı olmuyor.”

İkinci olarak İngiltere’de imalat sektörünün zayıfladığını ifade eden CGTN Muhabiri Barış Liu, “Geride kalan onlarca yıl içinde İngiltere finansmanıyla küresel eğitimi geliştirmeye öncelik verdi, sanayisizleştirme sürecini sürekli olarak ilerletti. Günümüzde İngiltere’de nükleer elektrik santrali inşasını yabancı şirketler üstleniyor ve 5G şebeke inşasında diğer ülkelerin donanımları kullanılıyor. İngiltere, hava kirliliğinin bedelini Küresel Güney ülkelerine dayatırken, sermayenin gücüyle aşırı boyutta kazanç elde etmeye kalkışıyor. Bu nedenle İngiltere, küçücük bir askeri rozeti bile kendi ülkesinde üretemiyor. Bazı İngiliz siyasetçiler, baştan sona asılsız ve dayanaksız olan sözde “Çin tehdidi”ni kışkırtmak yerine,  ülkelerinin endüstri kapasitesinde yaşanan sorunları çözmeye odaklanmalı.” şeklinde konuştu.

Üçüncü olarak İngiltere hükümetinin Çin menşeli askeri rozetten faydalanarak sözde “Çin tehdidi”ni kışkırtmasını, bu ülkenin sıradan vatandaşlarının sırtına daha fazla ekonomik yük bindirdiğine dikkat çeken CGTN Muhabiri Barış Liu, “2020 yılında dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson “ulusal güvenlik” bahanesiyle 2027 yılı itibariyle Çin Huawei Şirketi’nin donanımlarını kullanmayı durdurma kararı aldı. Ancak ilgili istatistiklere göre, Huawei donanımları yerine başka  markalı donanımları kullanmanın maliyeti, en az 2 milyar İngiliz poundunu buluyor. Nitekim, Sunak hükümeti askeri rozet olayında da sözde “Çin tehdidi”ni kışkırtma girişiminde bulundu. Ancak sonunda Çin menşeli askeri rozetin kullanımını yasaklama nedeniyle ilgili ürünlerin maliyetindeki artışın yükünü yine sıradan İngiliz vatandaşlar üstlenecek.” dedi.

CGTN Muhabiri Barış Liu, Çin ile İngiltere arasında çözülemeyecek sürtüşme olmadığını belirterek “Küreselleşmenin derinleştiği bir dönemde, iki ülkenin ekonomi, ticaret, bilim, teknoloji ve kültür alanlarında işbirliği yapmaları için dev potansiyel bulunuyor. İngiltere hükümeti, Soğuk Savaş zihniyetinden vazgeçerek ve  dışa açık bir tavır sergileyerek Çin ile iş birliğini artırmalı.Ancak böylece iki ülke arasında ortak gelişme ve refaha kavuşulabilir ve küresel barışa ve kalkınmaya aktif katkı sağlanabilir” ifadelerine yer verdi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.