Başkan Tugay’dan “Körfez” çağrısı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Körfezi’ndeki balık ölümleri üzerine kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Egemenlik Evi Çetin Emeç Salonu’nda basın toplantısı gerçekleştirdi.

Başkan Tugay’dan “Körfez” çağrısı
Yayınlama: 26.08.2024
0
A+
A-

Körfez’i kirleten unsurları tek tek sıralayarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetki ve sorumlulukları çerçevesinde devam eden ve yapılacak çalışmaları aktardı. Söz konusu kirliliğin önlenmesi ve denetlenmesi konusunda yetki ve sorumluluğun önemli kısmının Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği, Tarım ve Orman, Ulaştırma ve Altyapı bakanlıklarında olduğunu ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü iş birliğine hazır olduklarını dile getiren Başkan Tugay, Körfez’deki kirliliğin incelenmesi için bilim kurulu oluşturacaklarını ve İzmirlilere şeffaf bir şekilde bilgilendirmede bulunacaklarını duyurdu.

Körfez’de yaşanan kirlilikle herkesin yüzleşmesi gerektiğini söyleyen Başkan Tugay, “Bu çift taraflı bir sorun. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bakanlıklar arasında Körfez sorunu ile ilgili olarak yoğun iletişim halinde olmalıyız. Ben elimi uzatacağım, umuyorum o el boş kalmayacak. İzmir adına uzattığım bu el sıkılacak ve çözümü hep beraber sağlayacağız. Çok sayıda personel ve bürokrat arkadaşımızla çalışıyoruz. Türkiye’nin her tarafından bilim insanlarıyla yoğun dayanışma içindeyiz. Körfez’de de, yangınlarda da gerçek bir iş birliği içinde olmazsak, herkes üzerine düşeni yapmazsa çözüm üretemeyiz. Birbirini suçlayan kişi ve kurumlarla dönüşmek, halkımızı incitiyor. Olayı politik söyleme çevirmek için çaba gösterenler olacaktır ama uzattığım el sıkılana kadar elimi havada tutmaya devam edeceğim” diye konuştu.

Başkan Tugay, Körfez’in sularının sığ olduğu ve çamurun fazla olduğu alanlarda yüzeyde renk değişimi olduğunu hatırlattı. Ardından toplu balık ölümleri ve yoğun deniz kokusunun oluştuğunu belirten Başkan Tugay, “Arkadaşlarımızla konuyu incelemeye başladık, nedenlerini araştırdık. İZSU ve bu konuda bize görüş bildirecek tüm bilim insanlarının da değerlendirmelerini alarak inceleme devam ediyor. Bu yaşadığımız çevre felaketi ile birlikte bundan sonra tüm gerçekliği ve çıplaklığı ile bu sorunla yüzleşmemiz gerektiğini düşünüyorum. Körfez’imiz maalesef ağır bir kirlilik yükü altında ve bunun yarattığı sonuçları yaşıyoruz” dedi.

Renk değişikliği ve balık ölümlerine neden olan sorunun plankton denen bir mikroorganizma türünün aniden patlama şeklinde çoğalmasıyla ortaya çıktığını düşündüklerini dile getiren Başkan Tugay, “Kanaatimiz bu yönde. Alg türü, geçen yıl ilk defa Körfez’de saptanmış. 29 Ekim-13 Kasım arasında alg patlaması gerçekleşmiş. Bu yıl bunun ikincisini yaşıyoruz. Bu türler, normalde denizlerimizin türleri değil. Muhtemelen gemilerle taşınma sonrasında iklim değişikliğinden yararlanarak çoğalıyorlar ve Körfez’de baskın tür haline geliyorlar” diye konuştu.

İzmir’i İzmir yapan en önemli değerlerinden birinin Körfez olduğunu dile getiren Başkan Tugay, Körfez’i tüm toplumla beraber kurtaracaklarını, bunun için yurttaşların da Körfez’i kirletmemek adına azami dikkat içinde olmasını beklediklerini kaydetti. Büyükşehir olarak yetkileri sonuna kadar kullanarak denetimleri sürdüreceklerini vurgulayan Başkan Tugay, “Yetkilerimiz çevresinde hata yapan tüm kişi ve kurumları hem afişe edeceğiz hem de yetki çerçevesinde cezalandıracağız. Net bir irade ortaya koyacağız. İzmaritin, yemek artığının, kirli suyun derelere ve Körfez’e atılmasını vatandaşlarımızın duyurmasını bekliyorum. Körfez’e hepimizin sahip çıkması gerek” dedi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.