Başkan Bozbey: Devasa kesintiler bizleri ve Bursa halkını zor duruma düşürmektedir

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, depremlerin her an yaşanabileceğinin konuşulduğu, belediyelerin afete hazırlık için bütçe oluşturmaya çalıştığı ortamda, SGK ve vergi borçlarının ödeneklerden kesilmesinin belediyeleri zor durumda bıraktığını söyledi.

Başkan Bozbey: Devasa kesintiler bizleri ve Bursa halkını zor duruma düşürmektedir
Yayınlama: 03.10.2024
1
A+
A-

Başkan Bozbey, “Maliye Bakanlığı'ndan Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne Eylül ayı için gelmesi gereken genel bütçe vergi gelirleri payı, toplam 1 milyar 18 milyon lira iken Bakanlık Belediyemizden 517 milyon lira kesti. Yani oransal olarak bakarsak, genel bütçe vergi gelirleri payımızdan yüzde 51 kesinti yapılmıştır. Teamüllere uygun olmayan bu devasa kesinti, hizmet noktasında bizleri ve Bursa halkını zor duruma düşürmektedir” dedi.

Marmara Belediye Birliği Meclis Toplantısı’nın 2024 yılı olağan ikinci toplantısı, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapıldı. Toplantı öncesinde AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü ile Marmara Afet Risklerini Azaltma Dairesi’nin katılımıyla ‘Marmara Bölgesi’nin afet yönetimi’ konulu özel oturum gerçekleştirildi.

Birlik Meclisi’nin 2. Olağan Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ve yaşanan afetlerde hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle anarak, yakınlarına ve milletimize sabırlar diledi. Doğal afetlerin, sosyal ve ekonomik yapılar üzerinde derin izler bıraktığını belirten Başkan Mustafa Bozbey, özellikle aktif fay hatları üzerinde yer almanın ve artan nüfus oranının ciddi riskleri de beraberinde getirdiğini dile getirdi.

Yerel yönetimlerin kentleri afetlere karşı daha dayanıklı hale getirecek stratejik planlar geliştirme ve uygulama sorumluluğu bulunduğunu söyleyen Başkan Bozbey, “Kentlerimizi sadece bugünkü ihtiyaçlar doğrultusunda değil, yarının muhtemel risklerine karşı da hazırlıklı olacak şekilde planlamalıyız. Afet yönetimi, kriz anında uygulanacak sürecin çok ötesinde uzun soluklu ve kapsamlı bir stratejik konu olarak ele alınmalıdır. Depremin yanında iklim değişikliği, yangınlar, sel, heyelan ve Marmara Denizi’ndeki müsilaj benzeri afetler de dikkate almamız gereken tehditler arasında yer alıyor.” diye konuştu.

Hizmet üretebilmek ve mali disiplini sağlayabilmek için belediye bütçesinin de sağlıklı bir şekilde yönetilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Bozbey, SGK ve vergi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili çağrısını bir kez daha yineledi. Başkan Bozbey, “Belediyelerimizin SGK ve vergi borçları mutlaka uzun vadeli, faizsiz olarak yapılandırılmalıdır. Depremlerin her an yaşanabileceğinin konuşulduğu, belediyelerin afete hazırlık için bütçe oluşturmaya çalıştığı ortamda, SGK ve vergi borçlarının ödeneklerden kesilmesi belediyeleri zor durumda bırakmaktadır. Bununla birlikte birçok belediyemiz bırakın zorunlu hizmetleri yapmayı, personel maaşlarını dahi ödeyemez duruma gelecektir. Bu durum sadece CHP’li belediyeleri değil, AK Parti’li ve diğer belediyeleri de etkileyecektir. Onun için TBMM’nin açılışının yapıldığı bugünlerde yeni dönem için bir an önce SGK ve vergi borçları yapılandırılması çıkarılmalıdır” dedi.

Konuşmaların ardından dijital anket çalışması yapılarak katılımcıların afet yönetimine yönelik yaklaşımları, işbirliği için önemli buldukları hususlar ve MBB’den beklentileri tespit edildi. Programın sonunda MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey tarafından Prof. Dr. Orhan Tatar ve Gökhan Yılmaz’a günün anısına çini tablo hediye edildi. Özel oturumun ardından meclis ve encümen toplantısı yapılarak gündem maddeleri görüşüldü.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.