Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, zeytinlikleri suya kavuşturmaya devam ediyor

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BASKİ Genel Müdürlüğü, tarımsal sulamayı desteklemek amacıyla yaklaşık 5 bin dekar alanda bulunan 150 bin zeytin ağacına su sağlayabilmek için tarımsal sulama hattı çekti.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, zeytinlikleri suya kavuşturmaya devam ediyor
Yayınlama: 10.09.2024
2
A+
A-

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BASKİ Genel Müdürlüğü, tarımsal sulamayı desteklemek amacıyla çiftçilere su kaynakları oluşturuyor. Bu amaçla, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Erdek 1 Göleti’ne ilave pompa hattı yapılarak sulama imkanı olmayan bin 800 metre mesafedeki zeytinliklere tarımsal sulama ulaştırıldı. Aynı zamanda 100 metre yukarıya su iletimi sağlama çalışmalarına da başlanacak olan bölgede; yaklaşık olarak 5 bin dekar alanda bulunan 150 bin zeytin ağacına su sağlanacak.

Bölgede bulunan 500 çiftçiye, yıllık 100 Milyon lira gelir artışı sağlanmasını hedefleyen BASKİ; sulama imkanlarının yetersizliğinden kaynaklı ağaç başına düşen verimin 7-8 kilogram olduğu zeytinlik arazilerinde, yapılan sulama desteği sonrası verimin 20-25 kilograma kadar çıkmasını amaçlıyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ile görüştüklerini ifade eden Marmara Birlik Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Şenol, proje hakkında şunları söyledi:

“Projemizin amacı; göletin bulunduğu 33 rakımdan 1600-1700 metre yükseğe 150 rakıma çıkararak 150 bin zeytin ağacımızın yılda 2-3 sefer sulanmasına yardımcı olmak. Bilindiği üzere bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kuraklık hâkim. Özellikle büyük çiftçilerimiz bu projeyle birlikte çiftliklerine büyük havuzlar yaptırıp damla sulamaya geçmek zorundalar. Yapabildikleri kadar damla sulamaya ve ağaçtan ağaca sulamaya geçmek zorundalar.”

Bölgedeki ağaçların üretim kapasitesinin 7-8 kilogram olduğunu ve şartlar uygun olmazsa zeytinlerin yağlık olarak kullanıldığını belirten Şenol “Geçen sene ortalama sofralık fiyatımız 70 lira iken yağlık zeytin fiyatımız 30-35 liraydı. Böylece kilogram başı 40-50 lira kaybımız oluyor. Bu proje ile yıllık zeytin sulama kapasitemiz artacağı için 100-150 milyon lira civarında gelir artışı sağlayacak” dedi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.