Bakan Kacır: Türkiye uzay ekosistemini daha da büyüteceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, teknolojik girişimleri, araştırma merkezleri ve imalat sanayii ile son 22 yılda yeşeren Türkiye uzay ekosistemini daha da büyüteceklerini belirtti.

Bakan Kacır: Türkiye uzay ekosistemini daha da büyüteceğiz
Yayınlama: 11.06.2024
3
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever bir araya geldi.

Bakan Kacır, yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’yı geçen hafta fırlatma üssüne yolcu ettiklerini hatırlatarak, ‘’Uydumuz yürütülen son kontrollerin ardından 8 Temmuz haftasında fırlatılacak. Gerek haberleşme uydumuz Türksat 6A gerek görüntüleme uydusu projeleriyle kamuda oluşturulan yetkinlik ve altyapıyı tek çatı altında toplayarak, ülkemizin stratejik güvenliği için milli uydu markamızı oluşturacağız. Alçak yörünge uydularına ilişkin milli üretim programını hayata geçireceğiz. Bu alanda kamu, akdemi ve özel sektör projelerini destekleyeceğiz. Milli uzay programını kararlılıkla uygulamayı sürdürerek, Türkiye’nin bu alanda söz sahibi ülkeler arasında olmasını sağlayacağız. Ankara’da kuracağımız uzay teknoloji geliştirme bölgesi ve uzay sanayimizi daha ileri düzeylere taşıyacak adımlarla küresel uzay ekonomisinden aldığımız payı artıracağız.’’ açıklamasını yaptı.

Teknolojik girişimleri, araştırma merkezleri ve imalat sanayii ile son 22 yılda yeşeren Türkiye uzay ekosistemini daha da büyüteceklerini belirten Kacır, şöyle devam etti:

‘’Fırlatma roketlerini geliştirmeye yönelik projelerimize devam edecek ve 2030 yılına dek uluslararası iş birlikleri ile bir uzay limanı kuracağız. Ay programımızı gerçekleştireceğiz. Milli imkanlarla geliştirdiğimiz etki sistemine sahip, kendi mühendislerimizi ve bilim insanlarımızın tasarladığı ve ürettiği uzay aracıyla aya erişeceğiz. Türkiye ulusal gözlem evleri çatısı altında ileri seviyede uzay gözlemleri için kurmakta olduğumuz doğuanadolu gözlem evi projesini tamamlayarak, bölgenin en gelişmiş teleskobuna sahip olacağız.’’

Kacır, dünyanın en büyük havacılık uzay ve teknoloji festivali Teknofest’in gökyüzü gözlem şenlikleri, eğitim ve girişimcilik programlarıyla uzay bilimi ve teknolojilerinde insan kaynaklarını güçlendireceklerini kaydederek, uzay alanında toplumsal ilgiyi artırmaya devam edeceklerini ifade etti.

‘’İki astronumuzun yürüttüğü bilim misyonlarına gençlerimizin gösterdiği ilgi gösteriyor ki, Türk çocukları, Teknofest kuşağı, cumhuriyetimizin ikinci asrının Türkiye Yüzyılı yapabilmek adına geleceğe umutla bakmamızı sağlayacak bilimsel ve teknolojik çalışmalar gerçekleştirilecektir.’’ diyen Kacır, Türk astronot ve bilim misyonunun ikinci aşamasını başarıyla gerçekleştiren Tuva Cihangir Atasever’i kutlayarak, ‘’Türkiye’ye hoş geldin.’’ dedi.

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever de yaptığı açıklamada, ‘’8 ay boyunca kapsamlı eğitimlerden geçtik. Biz Haziran 2023'ten itibaren yörünge altı araştırma uçuşunun bilimsel deney hazırlıklarına devam ediyorduk. 7 farklı bilimsel deney icra ettik. Üç tanesi benimle birlikte uzaya çıktı. 8 Haziran tarihinde yeniden geldim dünyaya.’’ ifadelerine yer verdi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.