Bakan Fidan: Türkiye olarak biz bölgemize huzur ve barış istiyoruz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ervin İbrahimovic ile İstanbul’da bir araya gelerek açıklama yaptı.

Bakan Fidan: Türkiye olarak biz bölgemize huzur ve barış istiyoruz
Yayınlama: 09.08.2024
1
A+
A-

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ervin İbrahimovic ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Fidan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Türkiye olarak biz bölgemize huzur ve barış istiyoruz. İsrail Filistin ihtilafının iki devlet temelinde adil bir çözüme kavuşulması için çabalıyoruz. Karadağ'daki tüm kardeşlerimize en derin sevgi ve selamlarımı sunuyorum.

Somali ile Etiyopya arasında devam eden Ankara süreci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın inisiyatifiyle başladı. Somali ile Etiyopya bölgede bizim için iki değerli dosya müttefik ülke. Bu iki ülkenin yanlış anlaşmazlıklar yüzünden, çözemedikleri diplomatik sorunlar yüzünden çok gergin bir noktaya ulaşmaları hiçbirimizin işine yaramıyor. Bu süreçte biz gerçekten çok titiz bir çalışmayla bu süreci başlattık. Aynı zamanda bu ülkelere dost olan bizim de iş birliğimizin bulunduğu diğer ülkelerle de yakın temas ve istişare içerisinde isabetli adımlar nasıl atabiliriz buna başladık.

Etiyopya ziyaretim sırasında Abiy Ahmed Ali ile de görüşme imkanımız oldu. Özellikler Somali ve Etiyopya arasındaki bu gerginliğin bir an önce son bulması, Etiyopya’nın Somali üzerinden denizlere erişimin sağlanması, buna mukabil de Somali’nin toprak bütünlüğünün ve siyasal egemenliğinin Etiyopya tarafından hiçbir kuşkuya mahal bırakmayacak şekilde tanıması konusundaki çerçeve görüşümüzü ve planımızı taraflara ilettim. Şu anda çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki hafta ikinci bir tur görüşme olmasını planlıyoruz.

Irak ile devam eden ilişkilerimizi kurumsallaştırma çalışmalarımız devam ediyor. Burada da önemli adımlar attık. İmzalanan 27 anlaşmanın ardından iki ülke arasındaki üst düzey planlama gurubunun çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki hafta inşallah bu grup bir araya gelecek. İki ülke liderlerinin almış olduğu kararların enerjiden suya, sudan sağlığa, sağlıktan eğitime, terörle mücadeleden askeri güvenlik iş birliğine nasıl ilerlediğini teker teker gözden geçireceğiz. Bu da bizim değer verdiğimiz ülkelerle ilişkileri kurumsal ve hassas bir zeminde yürütmemize iyi bir örnek teşkil ediyor diye düşünüyorum.”

Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ervin İbrahimovic ise açıklamasında, göreve geldikten sonra ilk uluslararası resmi ziyaretinin Türkiye’ye gerçekleştiğini ifade etti.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.