Bakan Fidan: Bölgemizde büyük bir barışa ve huzura ihtiyaç var

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Fidan: Bölgemizde büyük bir barışa ve huzura ihtiyaç var
Yayınlama: 25.06.2024
3
A+
A-

Bakan Fidan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Ukrayna’nın işgal edilmesinin Avrupa’da birçok ülkede büyük bir güvenlik endişesine yol açtığını hepimiz biliyoruz.

Biz Türkiye olarak Cumhurbaşkanımızın vizyonu başından beri bütün savaşları sona erdirme gibi vizyonumuz var.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Ukrayna’nın işgal edilmesine karşıyız. Bu savaş artık Ukrayna ve Rusya’dan daha büyük bir savaş haline dönüşmeye başladı. Çok büyük küresel riskleri bünyesinde barındırıyor.

Sıcak savaş belki Rusya ya da Ukrayna dışına pek çıkmadı ama savaştan dolayı kamplaşma ve bu kamplaşmanın derinleşmesinde yaygınlaştığını görüyoruz. Rusya’nın giderek kendi kampını savaştan dolayı başka bir ittifak alanına yöneldiğini görüyoruz. Bunlar küresel yayılmanın farklı normları.

Savaş olduğu sürece yayılma riski ve kitle imha silajlarının kullanılma riski sürekli mevcut. Bu savaşın artık gün geçmeden durması gerekiyor. 2,5 yıl oldu.

Bu noktada bir barış ateşkes görüşmesinin başlatılmasının fevkalade başarılı olacağı düşünüyoruz.

Sadece Ukrayna’da Gazze’deki savaşta aynı şeyi söylüyoruz. Bölgemizde gerçekten büyük bir barışa ve huzura ihtiyaç var. Aksi takdirde savaşların yayılma riski giderek daha artıyor. Ülkeler kendilerini normal şartlara göre değil, savaşa göre hazırlıyor.

Biz her zaman söylüyoruz. Bu konuda uluslararası toplumun bir duruş sergilemesi gerekiyor. Türkiye bu konuda elinden geleni  yapıyor. Günün sonunda Türkiye’nin Cumhurbaşkanımızın sözü önemli bu ağırlığımızı barış yolunda kullanmaya devam edeceğiz.”

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.