Bakan Bolat: Türkiye, En Hızlı Büyüyen Ekonomi Oldu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisi bu dönemde yıllık yüzde 5,7 büyüme kaydetti. Bolat, bu performansla Türkiye’nin, verisi açıklanan AB (27 üye ülke) ve G-20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomi olduğunu vurguladı.

Bakan Bolat: Türkiye, En Hızlı Büyüyen Ekonomi Oldu
Yayınlama: 31.05.2024
3
A+
A-

Kesintisiz Büyüme ve Dış Ticaretin Katkısı

Bolat, Türkiye ekonomisinin kesintisiz büyüme performansını 15 çeyrektir sürdürdüğüne dikkat çekerek, mal ve hizmet ihracatının yıllık bazda yüzde 4 artarak büyümeye 0,9 puan katkı sağladığını belirtti. İthalattaki düşüşün de etkisiyle, dış ticaretin yılın ilk çeyreğindeki yüzde 5,7’lik büyümeye katkısının 1,6 puan olduğunu ifade etti. Bu katkının son 7 çeyreğin en yüksek seviyesinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Makine ve Teçhizat Yatırımlarındaki Güçlü Seyir

Nominal GSYH’nin (yıllıklandırılmış) ilk çeyrekte 1 trilyon 158 milyar dolara ulaşarak rekor kırdığını belirten Bolat, makine ve teçhizat yatırımlarının yüzde 11,9’luk yükselişle güçlü seyrini koruduğunu ve artış serisini 18. çeyreğe taşıdığını bildirdi.

Üretim, İstihdam, Yatırım ve İhracat Öncelikleri

Büyümeye ilişkin verilerin, üretim, istihdam, yatırım ve ihracat öncelikleri çerçevesinde oluşturulan programın olumlu sonuçlarını gösterdiğini vurgulayan Bolat, şunları kaydetti:

“Geçen yılın ikinci yarısında başlayan ihracatın artması ve ithalatın azalması eğilimi sonucunda net ihracatın büyümeye katkısının 2024 genelinde pozitif olması bekleniyor. Büyüme kompozisyonundaki bu dengelenmeyle, bir taraftan daha kaliteli bir büyüme patikasında ilerlenirken, diğer taraftan makroekonomik istikrar güçlenmektedir.”

Bu değerlendirmelerle birlikte, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir ve dengeli büyüme yolunda önemli adımlar attığına dikkat çeken Bolat, 2024 yılı boyunca bu olumlu eğilimin devam edeceğini öngördüklerini belirtti.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Bakan Bolat Ekonomi Değerlendirmesi
www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.