Bakan Bolat: Cari işlemler açığı 20 milyar doların altına geriledi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, temmuz ayında 12 aylık cari işlemler açığının, 2022 yılı nisan ayından itibaren ilk defa 20 milyar doların altına gerilediğini açıkladı.

Bakan Bolat: Cari işlemler açığı 20 milyar doların altına geriledi
Yayınlama: 12.09.2024
1
A+
A-

Ticaret Bakanı Bolat, temmuz ayında 12 aylık cari işlemler açığının, 2022 yılı nisan ayından itibaren ilk defa 20 milyar doların altına gerilediğini belirterek, ihracattaki artış ve ithalattaki düşüşün, dengeli bir büyüme yapısını da desteklediğini bildirdi.

Cari işlemler hesabındaki büyük iyileşmenin, makroekonomik istikrarı pekiştirerek ekonominin geleceğine dair olumlu bir tablo sunmaya devam ettiğine değinen Bakan Bolat, şu değerlendirmeyi yaptı:

“2024 yılı temmuz ayında cari işlemler hesabında 566 milyon dolar ile fazla verilmiştir. Böylelikle bir önceki yılın aynı ayına göre cari işlemler hesabından 5,9 milyar dolarlık iyileşme kaydedilmiştir. Böylelikle 2 ay art arda fazla verilmiş olup Ağustos ayında da fazla verilmeye güçlü bir şekilde devam edilecektir. Cari işlemler açığı, 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 61,8 oranında azalışla 16,0 milyar dolar olarak kaydedilmiştir.”

Bakan Bolat, böylelikle tepe noktası olan 2023 yılı mayıs ayında 57,0 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığının, sonraki aylarda 37,9 milyar dolar azalarak, 2024 temmuz ayı itibarıyla 19,1 milyar dolara gerilediğine değinerek, şunları ifade etti:

“Böylelikle yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, 2022 nisan ayından bu yana ilk defa 20 milyar dolar seviyesinin altına gerilemiştir. Aynı dönemde yıllıklandırılmış dış ticaret açığı ise 39,8 milyar dolar gerilemiştir. Böylelikle 2023 nayıs ayına göre yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, dış ticarette uygulanan politikaların etkisi ile yüzde 66,5 oranında düşmüştür.”

2024 temmuz ayında yıllıklandırılmış ihracatın, yıllık bazda yüzde 3,4’lük artış ile 261,5 milyar dolara yükseldiğini belirten Bakan Bolat, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

“Aynı ayda yıllıklandırılmış ithalat ise yüzde 8,0’lık azalışla 343,9 milyar dolara gerilemiştir. Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı yüzde 32,0 oranında azalarak 82,4 milyar olurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı 8,4 yüzde puan artarak yüzde 76,0 olmuştur. Dış ticaret açığındaki gerilemeye, hizmet ihracatımızdaki artış da eşlik etmektedir. Hizmet gelirleri Temmuz ayında yıllıklandırılmış bazda 106,8 milyar dolar ile rekorunu yenilemiştir.”

Bakan Bolat, “Hizmetlerin altında yer alan seyahat gelirleri ise 52,4 milyar dolara yükselmiştir. Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekler ve ithalatı düşürmeye yönelik tedbirlerin uygulamadaki sonuçları ile cari işlemler açığında önemli bir gerileme kaydedilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Ağustos ayında bakanlık tarafından açıklanan geçici dış ticaret istatistiklerine göre ihracat yüzde 2,4 oranında artış, ithalat ise yüzde 10,8 oranında azalış kaydettiği bilgisini paylaşan Bakan Bolat, şunları kaydetti:

“Böylece dış ticaret açığında yüzde 43,4 oranında güçlü bir gerileme görülmüştür. Bu kapsamda Ağustos ayında yıllıklandırılmış cari işlemler açığının 16 milyar doların altına gerilemesi öngörülmektedir. Dış ticaret dengesindeki olumlu gelişmeler, ekonomik büyümeyi daha dengeli hale getirirken, cari işlemler hesabındaki iyileşmeyle birlikte, makroekonomik istikrarı güçlendirmektedir.”

Bakan Bolat, “Nitekim 2024 yılının ikinci çeyreğinde cari işlemler açığında yüzde 52 oranında düşüş gözlenir iken, yüzde 2,5 oranındaki ekonomik büyümenin yarısı net mal ve hizmet ihracatından kaynaklanmıştır. 2024 yılı genelinde ihracattaki artış ve ithalattaki azalış eğiliminin sürmesi beklenmekte olup, dış ticaretin, cari işlemler dengesine ve ekonomik büyümeye olumlu katkılar yapacağı öngörülmektedir. Ticaret Bakanlığı olarak, küresel mal ve hizmet ihracatındaki payımızı artırmak hedefiyle üretici ve ihracatçılarımızla sıkı iş birliği içinde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.” dedi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.