Bakan Bayraktar: Türkiye çok bölgeli doğal gaz aramacılığına kararlılıkla devam ediyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi’nin İstanbul Boğazı’nı geçerek Karadeniz’e geçişi öncesi açıklama yaptı.

Bakan Bayraktar: Türkiye çok bölgeli doğal gaz aramacılığına kararlılıkla devam ediyor
Yayınlama: 02.08.2024
6
A+
A-

Bakan Bayraktar'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

“Bizim önceliklendirdiğimiz vakit ilk konumuz şu; Sakarya Gaz Sahasındaki üretimi çok hızlı bir şekilde artırmamız lazım. 2025 yılının ilk çeyreğinde 5,5 metreküpü 10 milyon metreküpe yanı neredeyse 5 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını karşılayacak hale getirebilme hedefindeyiz.

Hemen akabinde geçen hafta Cumhurbaşkanımızın açıkladığı yüzer üretim tesisini Türkiye’ye getiriyoruz. İstanbul Boğazından geçerek Karadeniz’de 20 yıl boyunca çalışacağı lokasyona gidecek. Oradan da 2026 içerisinde 10 milyon metreküplük yine 5 milyon haneye yetecek doğal gazı üreteceğiz. Dolayısıyla 10 milyon hane halkının doğal gazını biz kendi gazımızla Karadeniz’de üretmiş olacağız.

Çok büyük bir operasyon, deniz derinliğinin 2 bin 100 metre olduğu bir lokasyonda ve karaya 170 kilometre mesafede bu faaliyetleri yapıyoruz. Bu üretimi hızlı bir şekilden kazandırabilmek için gemilerimizin çok yoğun bir takvimde çalışması lazım.

3 gemimiz şu anda Karadeniz’de çalışıyor. Bunların her birinin ayrı bir görevi var. Fatih sondajı yapan, Kanuni alt tamamlamada dediğimiz kuyu alt tamamlama hizmeti yapan, Yavuz ise üst tamamlamayı yaparak o kuyudan üretime hazır hale getirmesini sağlayan çalışmayı yapıyor. Bu aylarca haftalarca süren çalışmalar. Bizim şu anda 8 tane kuyumuz üretimde inşallah bunu eylül ayının sonunda 10’a çıkartmayı hedefliyoruz. Daha sonrasında da 2025 yılının ilk çeyreğinde 12 kuyuya çıkarmış olacağız.

Hem ikinci faz için hem de üçüncü faz için daha hızlı bir şekilde bu kuyuları hazırlamak lazım onun için de Abdulhamit Han Gemisini bu üretim odaklı bakış açısıyla Karadeniz’e uğurluyoruz.

Fatih Gemisinin 5 yılı doldu. 5 yılın sonunda mutlaka her geminin tekrardan sertifikalandırılması ve bir takım teknik özelliklerinin gözden geçirilmesi lazım bu faaliyet için de bir kaç ay istifade edemeyeceğiz. İnşallah hızlı bir şekilde Abdulhamit Han onun görevlerini devralacak.

İlk etapta arama noktaları Sakarya Gaz Sahasında faaliyetleri olacak ama bununla beraber Batı Karadeniz’de, Orta ve Doğu Karadeniz’de tespit ettiğimiz lokasyonlar var. Öncelik üretimi artırmak ama aralarda bu gemileri bir kaç haftalık süreçte bu yeni sondajlar için de kullanmayı hedefliyoruz.

Akdeniz uzun dönemde petrol ve doğal gaz aramacılığında ilk lokasyondu. Hatta Akdeniz’de bu aramaları daha sağlıklı yapalım diye biz kendi filomuza sahip olduk. Akdeniz’den asla vazgeçmiş değiliz. Akdeniz’de de çok ümit var olacak lokasyonlar da var.  Bununla ilgili planlarımızı 2026 yılı için yapıyoruz. Akdeniz’de sismik yapmadığımız lokasyonlar var onları da tamamlayacağız.

Türkiye’nin petrol ve doğal gaz aramacılığında farklı coğrafyalarda ve farklı ülkelerde de faaliyetlerimizin olması lazım. Türkiye’nin ihtiyacı bu anlamda çok büyük. Türkiye çok taraflı ve çok bölgeli doğal gaz aramacılığına kararlılıkla devam ediyor.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.