Babacan: Avrupa Birliği Türkiye için ne zaman hazır olacak?

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, genel ve yerel seçimlere, Gazze’ye ve Türkiye-AB ilişkilerine değindi.

Babacan: Avrupa Birliği Türkiye için ne zaman hazır olacak?
Yayınlama: 20.05.2024
6
A+
A-

Ali Babacan, Avrupa Birliği'nin, Türkiye için önemli bir ortak olduğunu belirterek “Türkiye de Avrupa Birliği için öyle. Bu ortaklık ticaretten yatırıma, turizmden kültüre ve güvenliğe kadar çok geniş bir alanı kapsıyor. Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin büyük ölçüde siyasi nedenlerden dolayı ilerlemediğini söyleyebiliriz. AB sürecinin gerektirdiği reformları çok yüksek bir hızla hayata geçirebileceğimizi geçmişte gösterdik. Bu reformlar Türkiye'nin sistemsel olarak gelişmesine ve vatandaşlarımıza daha yüksek yaşam standartları sağlamasına olanak sağlıyor. Türkiye nispeten kısa sürede Avrupa Birliği üyeliğine hazır hale gelebilir. Ancak soru şu; AB Türkiye için ne zaman hazır olacak?” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin, Filistin halkı ile her zaman yakın dayanışma içinde olacağını ifade eden Babacan, “Bu kırmızı çizgimizdir. Türk diplomasinin ateşkes için çaba gösterdiğine inanıyorum. Ancak ateşkes başka bir şey, “kalıcı barış” ise bambaşka bir şey. Gazze'nin ağır tecrit altında bir açık hava hapishanesi olduğunu unutmayalım. İsrail hükümeti kutsal ve mukaddes mekanlara yönelik saygısız tutumu ve buralara yönelik saldırılarıyla geçmişten beri sürekli gerilimi tırmandırdı. Uluslararası toplumun sayısız uyarısına rağmen Batı Şeria'da hukuka aykırı yerleşkeler kurulmaya devam etti.İsrail hükümeti temel insan haklarını sürekli ihlal eden bu pervasız politikalara son vermediği sürece kalıcı barış asla sağlanmayacaktır.” dedi.

Türkiye'nin Ukrayna'nın yanı sıra Rusya ile de konuşabilme avantajına sahip olduğuna inandığına değinen Babacan şöyle devam etti:

“Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı kabul edilemez. Uluslararası hukuka aykırıdır. Hiçbir ülke komşusunu işgal etmeye kalkışamaz. Cumhurbaşkanı Erdoğan adına konuşamam, ben bir muhalefet partisinin lideriyim. Ancak Türkiye'nin Ukrayna'nın yanı sıra Rusya ile de konuşabilme avantajına sahip olduğuna inanıyorum. Rusya ile ilişkiler söz konusu olduğunda ‘her koşulda diyalog halinde olmak’ en iyi stratejidir.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.