Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi yenilendi

Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi, yeni eser koleksiyonu ile kapılarını aralıyor.

Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi yenilendi
Yayınlama: 21.05.2024
0
A+
A-

Bakanlıktan yapılan açıklamada Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi'nin, zengin ve çeşitlendirilmiş yeni eser koleksiyonu ile kapılarını araladığı belirtilerek sergi salonunda, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerinden gelen ve çoğu ilk defa sergilenen eserler ziyaretçilerin beğenisine sunulduğu aktarıldı.

Sultanahmet Meydanı'ndaki ünlü Defter-i Hakani Nezareti binasında bulunan Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi'nin, Ayasofya'nın 1700 yıllık tarihini, son teknolojilerin yardımıyla görsel ve işitsel bir şölen olarak ziyaretçilere sunduğunun ifade edildiği açıklamada “Güncellenen “Müze Tarihi Eserler Koleksiyonu” arasında, 15. yüzyıldan kalan Kur'an-ı Kerim ve Kur’an-ı Kerim cüzü, nadide şamdanlar ve Hıristiyanlık dinine ait Litürjik Malzemeler yer alıyor. Bu parçalar, ziyaretçilere geniş bir tarih yelpazesinde yolculuk yapma imkanı sunuyor. Ayasofya'nın yapımında kullanılan ve üzerinde eski Grekçe yazıtlar bulunan tarihi tuğla ile Fossatti Kardeşler tarafından yapılan ve kubbedeki dört Seraphim Meleğinin yüzünü kaplayan bronz madalyonlar da sergileniyor.” denildi.

Müzede, İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulan Ayasofya Camii Vakfı'na dair belgelerinde sergilendiği belirtilirken “Bu belgeler, vakfın idaresi ve yapılan harcamalar hakkında detaylı bilgiler sunuyor. Fatih Sultan Mehmet bölümünde sergilenen vakfa ait tarihi belgeler, ziyaretçilere tarihin derinliklerine dalma fırsatı sunarak, bu eşsiz mirasın korunmasının ve anlaşılmasının önemini vurguluyor. Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi, tarih severler için kaçırılmayacak bir kültürel hazine olarak zenginleştirilmiş yeni koleksiyonu ile kapılarını aralıyor.” ifadelerie yer verildi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.