Avrupa Komisyonu: Ukrayna ve Moldova AB katılım müzakerelerinin başlatılması için hazır

Brüksel, 7 Haziran (Hibya) – Avrupa Komisyonu bugün yaptığı açıklamada hem Ukrayna hem de Moldova’nın AB katılım müzakerelerinin resmen başlatılması için yeterince hazır olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu: Ukrayna ve Moldova AB katılım müzakerelerinin başlatılması için hazır
Yayınlama: 07.06.2024
5
A+
A-

Müzakerelere yakın çevreler, Komisyon'un AB büyükelçilerine Ukrayna'nın dört, Moldova'nın ise üç reform adımının tamamını yerine getirerek resmi müzakerelere başlayabileceklerini teyit ettiğini söyledi.
Kiev için bu, yolsuzlukla mücadele (daha önce yerine getirilmişti), oligarşinin kaldırılması (daha önce yerine getirilmişti) ve ulusal azınlıkların korunması (şimdi yerine getirildi) ile ilgiliydi.

Kişinev için bu, yargı reformu (daha önce yerine getirilmişti), de-oligarşikleşme (daha önce yerine getirilmişti) ve yolsuzlukla mücadele (şimdi yerine getirildi) ile ilgiliydi.

Komisyon ve genişleme yanlısı üye devletler, her iki ülkeye de AB yolunda olumlu bir sinyal vermek amacıyla bu ay resmi görüşmelerin başlaması için bastırıyorlardı.

“İki ülke tarafından tüm adımların yerine getirildiğini düşünüyoruz. Şimdi karar üye devletlerin elinde,” diyen Avrupa Komisyonu sözcüsü Ana Pisonero görüşmelerin ardından Brüksel'de gazetecilere açıklamalarda bulundu.

AB'nin yürütme organı ayrıca AB elçilerine “son dönemde atılan olumlu adımlar ve yerine getirilen gereklilikler ışığında” Karadağ için bir Hükümetlerarası Konferansın (IGC) hızlı bir şekilde düzenlenebileceğini söyledi.

27 üye ülkenin neredeyse tamamı, resmi müzakereleri başlatacak olan ilk IGC'nin 25 Haziran'da AB dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi beklenen toplantıda yapılmasını destekliyor ve Avrupa Komisyonu'nun güncellemesini memnuniyetle karşıladı.

Ancak bundan önce AB üye ülkelerinin her iki ülke için de bir müzakere çerçevesi üzerinde anlaşmaya varması gerekiyor ki Macaristan, Kiev'in ülkedeki Macar azınlığa yönelik muamelesine ilişkin endişeler de dâhil olmak üzere, Ukrayna için bir süredir bu adımı geciktiriyor.

Bazı AB diplomatlarına göre Macaristan, Komisyon'un değerlendirmesine ilişkin şüphelerini dile getirerek endişelerinin taslak müzakere çerçevesine eklenmesini talep etti.

İlk olarak Euractiv tarafından haberleştirilen bir mektuba göre, bu hafta başında bir düzine AB üyesi ülke, katılım sürecini ilerletmek ve Haziran ayı sonuna kadar üyelik müzakerelerini resmen başlatmak için ortak bir girişimde bulundu.

Belçika'nın AB dönem başkanlığı, üye ülkeler arasında uzlaşma sağlanması halinde 25 Haziran'da Lüksemburg'da gerçekleştirilecek her iki IGC'ye hazırlanmak için çalıştıklarını söyledi.

Çerçeveler konusunda bugün bir karar alınması beklenmezken, AB diplomatları konunun iç çalışma gruplarında ele alınacağını ve AB büyükelçilerinin önümüzdeki hafta Çarşamba günü (12 Haziran) konuyu resmen tartışmak üzere geri dönmelerinin beklendiğini söyledi.

Hollanda gibi bazı AB üye ülkelerinin bir sonraki adımları onaylamak üzere yeşil ışık alabilmeleri için rapora dayalı bir parlamento prosedüründen geçmeleri gerekiyor.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.