Avrupa hisse senetleri ECB faiz indirimi ve ABD istihdam raporu sonrası düşüşle kapandı

İstanbul, 7 Haziran (Hibya) – Yatırımcılar yeni ABD istihdam verilerini ve Avrupa Merkez Bankası’nın son faiz oranı yorumunu sindirirken, Avrupa hisse senetleri Cuma günü düşüşle kapandı.

Avrupa hisse senetleri ECB faiz indirimi ve ABD istihdam raporu sonrası düşüşle kapandı
Yayınlama: 07.06.2024
0
A+
A-

Stoxx 600 geçici olarak yüzde 0,16 düşüşle kapandı. Tüm büyük borsalar ve neredeyse tüm sektörler kırmızıda işlem görürken, sağlık hizmetleri hisseleri yüzde 0,5 artarken kamu hizmetleri yüzde 1 düştü.

ABD ekonomisi Mayıs ayında beklenenden daha fazla istihdam yarattı; tarım dışı istihdam Nisan ayındaki 165.000'den 272.000'e yükseldi ve Dow Jones'un 190.000'lik konsensüs tahmininin oldukça üzerinde gerçekleşti. Açıklamanın ardından ABD hisse senetleri karışık bir seyir izlerken, Nasdaq Composite düşerken S&P 500 yeni bir rekor seviyeye ulaştı.

Cuma günü Bundesbank'tan gelen yeni verilere göre Almanya ekonomisi bu yıl beklenenden biraz daha yavaş büyüdü. Avrupa'nın en büyük ekonomisi, daha önce tahmin edilen yüzde 0,4'ün altında, yüzde 0,3 oranında genişlemeye hazırlanırken, enflasyonun hafifçe yükselmesi muhtemel.

LSEG verilerine göre, pan-Avrupa gösterge endeksi Perşembe günkü seansı 524,75 puanla, 15 Mayıs'taki rekor kapanışının hemen üzerinde tamamladı.

Bu karar, Avrupa Merkez Bankası'nın 2019'dan bu yana ilk kez faiz oranlarını düşürme kararını takiben, enflasyonist endişelere rağmen geniş çapta beklenen bir hamleydi. Bu kararla birlikte 20 ülkeli Avro bölgesindeki kilit banka faiz oranı yüzde 4'ten yüzde 3,75'e geriledi.

Perşembe günü aynı zamanda Avrupa çapında seçimlerin başlaması nedeniyle bölgedeki siyaset için de önemli bir gündü. Hollanda'dan gelen çıkış anketleri, İşçi Partisi/Yeşil Sol kombinasyonunun sekiz sandalye kazanmasıyla ülkedeki sol partilerin az farkla kazandığına işaret ediyor.

Hemen arkasından Geert Wilders'in göçmen karşıtı partisi yedi sandalye kazanmış görünüyor. Bu durum, geçen yıl ülkedeki ulusal seçimleri kazanmasına rağmen son AB seçimlerinde hiç sandalye kazanamayan PVV için keskin bir dönüşe işaret ediyor.

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.