Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

Fed para politikası toplantısının ardından güne pozitif başlayan Asya hisse senedi piyasaları seans içerisinde kazançlarını azalttı.

Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum
Yayınlama: 13.06.2024
2
A+
A-

Bugün ne bekliyoruz? Fed para politikası toplantısının ardından güne pozitif başlayan Asya hisse senedi piyasaları seans içerisinde kazançlarını azalttı. Güne pozitif başlayan Japonya endeksleri seansın ikinci yarısında yön değiştirdi; Nikkei225 Endeksi %0,33 ve Topix Endeksi %0,75 düşüş gösterdi. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,31, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,68 düştü. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,56 artış gösterdi. Güney Kore’de Kospi Endeksi %1,27, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,37 prim yaptı. Tayvan Taiex Endeksi %1,19, Avustralya S&P/ASX200 Endeksi iki günlük düşüşün ardından %0,44 yükseldi. Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) güncellenen projeksiyonlarında faiz indirimi imasının 2024 için üçten bire inmesine karşın 2025 için üçten dörde çıkması hisse senedi piyasalarını sınırlı bir miktar olumlu etkiledi. ABD endekslerinde (Dow Jones Endeksi hariç) pozitif seansın ardından vadeliler, S&P500 ve Nasdaq Bileşik endekslerinde pozitif seyrin devam edeceğini işaret etmektedir. Avrupa piyasaları düşüşle açılışa hazırlanıyorlar.

ABD TÜFE/ÜFE verileri (Mayıs)

ABD’de dün açıklanan mayıs TÜFE rakamlarının ardından bugün aynı döneme ilişkin ÜFE rakamları takip edilecek. ÜFE nisanda aylık %0,5, yıllık %2,2 artarken çekirdek ÜFE aylık %0,5, yıllık %2,4 arttı. Mayısta, ÜFE’nin aylık %0,1, yıllık %2,2, çekirdek ÜFE’nin aylık %0,3, yıllık %2,3 artması beklenmektedir. Mayıs ayına ilişkin PCE verileri 28 Haziran’da yayımlanacak.

Ayrıca, bugün Euro Bölgesi’nde nisan ayı sanayi üretimi verisi izlenebilir. Sanayi üretiminin nisanda aylık %0,1 artması, yıllık bazda %1,9 azalması beklenmektedir. Martta, aylık %0,6 artış olurken yıllık bazda %1,0 gerileme olmuştu.

Yurt içinde konut satışları (Mayıs)

Bugün yurt içinde TÜİK’in mayıs konut satışları verisi takip edilecek. Türkiye genelinde konut satışları nisanda bir önceki yılın aynı ayına göre %11,8 azalarak 75 bin 569 olurken ocak-nisan döneminde %3,7 azalarak 355 bin 173 adet oldu.

Ayrıca, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) haftalık bazda yayımladığı menkul kıymet istatistikleri ile para ve banka istatistikleri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık sektör verileri takip edilecek.

Piyasalarda dün ne oldu? Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir izlendi. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,66 düşerken, Çin CSI300 Endeksi %0,03 ile fazla değişmedi. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,31 düşüş kaydetti. Güney Kore Kospi Endeksi %0,84 artış gösterdi. Avrupa piyasaları ise genellikle alış ağırlıklı bir seyir izledi. İngiltere FTSE 100 Endeksi %0,83, Almanya DAX Endeksi %1,42, Fransa CAC 40 Endeksi %1,09 ve Stoxx Europe 600 Endeksi %1,08 prim yaptı. ABD hisse senedi piyasalarında da pozitif bir hava hakimdi. S&P 500 Endeksi %0,85, Dow Jones Endeksi %0,09 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %1,53 artış gösterdi.

Borsa İstanbul tarafında alıcılı bir seyir izlendi. BIST100 Endeksi %1,14 yükselişle günü 10165 puandan tamamlarken işlem hacmi 89,37mlr TL ile düşük bir seviyede gerçekleşti. BIST30 Endeksi %1,21 artışla 11106 puan oldu. BIST Banka Endeksi %%1,25 artarken BIST Sınai Endeksi %0,98 arttı.

Küresel piyasalarda Asya’dan Avrupa ve ABD’ye majör ekonomilerin enflasyon verileri açıklandı. Ayrıca, piyasalar açısından kritik önemdeki Fed para politikası toplantısı takip edildi.

Fed para politikası toplantısı

Geçen hafta Kanada ve Avrupa merkez bankaları faiz indirimine gitmelerinin ardından dün, Fed’in para politikası toplantısı takip edildi. Piyasa beklentisine paralel olarak faizlerde değişikliğe gidilmedi.

Politika yapıcıların çeyreklik bazda güncellenen faiz tahminlerindeki değişiklikler kritik önemdeydi. Noktasal grafiğe göre bu yıl için ima edilen faiz indirimi beklentisi üçten bire indi. Yılsonu için orta nokta faiz tahmini %4,6’dan %5,1’e revize edildi. Mart projeksiyonlarında politika yapıcıların faiz tahmini %4,6 seviyesinde sabit kalarak yıl boyunca toplam 75bp (3 kez) indirime gidilebileceğini ima etmişti. Haziran projeksiyonları ile politika yapıcıların bu yıl için faiz indirimi beklentileri belirgin bir şekilde azalmış oldu. Son projeksiyonlara göre bu yıl için, 4 Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyesi faiz indirimi beklemezken 7 üye bir indirim, 8 üye iki indirim bekliyor. 2025 faiz indirimi iması üçten dörde yükseldi. 2024 sonu için PCE enflasyon medyan tahmini %2,4’ten %2,6’ya, çekirdek PCE enflasyon medyan tahmini %2,6’dan %2,8’e yükseldi. 2025 için PCE tahmini %2,2’den %2,3’e, çekirdek PCE tahmini %2,2’den %2,3’e yükseldi. 2026 için PCE tahmini %2, çekirdek PCE tahmini %2’de sabit kaldı.

Fed Başkan Jerome Powell, kararın ardından yaptığı konuşmada enflasyonun önemli ölçüde yavaşladığını ancak hala yüksek olduğunu ve son verilerin indirim döngüsünü başlatacak kadar güven verici olmadığını belirtti. Enflasyonun hala hedefin üzerinde ve işsizlik oranının düşük seviyelerde kaldığını ifade etti.

Toplantının ardından bu sabah, Fed fonlama faizi vadeli kontratlarına göre piyasalar, ilk faiz indirimi için %56 ihtimalle eylül toplantısını fiyatlamakta olup yılsonuna kadar %42 ihtimalle (En yüksek ihtimal) toplam iki faiz indirimi beklenmektedir. Toplantıdan önce hafta başında ilk faiz indirimi (Daha düşük ihtimalle) kasımda beklenirken yılsonuna kadar toplam bir faiz indirimi beklenmekteydi. Toplantının ardından faiz indirimi beklentileri öne çekildi ve güçlendi.

Geçen yıl temmuz toplantısından sonra faizlerde değişikliğe gitmeyen Fed’in federal fonlama faiz hedefi %5,25-5,50 aralığında bulunuyor. Banka, artırımlara başladığı Mart 2022 toplantısından beri on bir toplantıda toplam 525bp faiz artırdı. Fed yetkililerinin, yılbaşında 2024’te toplam üç kez faiz indirimine gidilebileceği yönündeki tahmini piyasanın faiz indirimi beklentilerini destekleyerek risk piyasalarında coşkuyu artırmıştı. Ancak büyüme ve enflasyon verilerinin yüksek kalması, iş gücü piyasasındaki gevşemenin sınırlı kalması ve sözlü yönlendirmenin daha temkinli bir tona dönmesiyle birlikte faiz indirimine ilişkin piyasa beklentileri de yıl içerisinde giderek zayıfladı ve ötelendi.

ABD TÜFE/ÜFE verileri (Mayıs)

ABD’de dün, Fed’in para politikası toplantısından önce mayıs ayı TÜFE verileri takip edildi. TÜFE mayısta aylık bazda değişmezken bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,3 ile beklentinin hafifçe altında arttı. Yıllık TÜFE artışı Haziran 2023’den beri %3,0-%3,7 bandında dalgalanmaktadır. Mayısta, çekirdek enflasyon aylık %0,2, yıllık %3,4 ile beklenti altı gerçekleşti. Yıllık çekirdek enflasyonda 2022’nin son çeyreğinde başlayan düşük eğilimi istikrarlı bir şekilde devam etmekle birlikte Fed’in çekirdek PCE için hedeflediği %2 hedefinin hala üzerindedir.

ABD tüketici enflasyonunda hem manşet hem de çekirdek rakamlar, Fed Başkanı Powell’ın dünkü para politikası toplantısının ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında ifade ettiği üzere, Banka’nın enflasyon göstergesi olarak izlediği çekirdek PCE Fiyat Endeksi’nde hedeflediği %2’nin üzerinde seyretmektedir. Bugün mayıs ÜFE rakamları açıklanacak. ABD enflasyonunun seyri Fed’in bu yıl başlaması beklenen faiz indirimleri açısından önem arz etmektedir.

Almanya TÜFE verileri (Mayıs-Nihai)

Almanya’da mayıs ayına ilişkin nihai TÜFE rakamları açıklandı. Buna göre dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinde tüketici fiyatları mayısta aylık %0,1, yıllık %2,4 arttı. Nihai verilerde öncü verilere göre değişiklik olmadı. Tüketici enflasyonu nisanda aylık %0,5, yıllık %2,2 idi.

Japonya ÜFE, Çin TÜFE/ÜFE verileri (Mayıs)

Japonya’da üretici fiyatları mayısta aylık %0,7, yıllık %2,4 ile beklentinin önemli ölçüde üzerinde artış kaydetti. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de TÜFE mayısta aylık %0,1 azalırken yıllık %0,3 arttı; ÜFE yıllık %1,4 azaldı. Çin’de üretici fiyatları Ekim 2022’den beri yıllık bazda azalmaktadır.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.