Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

Haftanın son işlem günü Asya hisse senedi piyasalarında satıcılı bir seyir hakim. Japonya endeksleri, bu sabah açıklanan nisan enflasyon rakamlarının ardından Asya’daki kayıplara öncülük ediyor.

Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum
Yayınlama: 24.05.2024
2
A+
A-

Bugün ne bekliyoruz? Haftanın son işlem günü Asya hisse senedi piyasalarında satıcılı bir seyir hâkim. Japonya endeksleri, bu sabah açıklanan nisan enflasyon rakamlarının ardından Asya’daki kayıplara öncülük etmektedir. Japonya’da tüketici enflasyonu nisanda aylık %0,2 ile marta paralel gerçekleşirken yıllık bazda %2,7’den %2,5’e geriledi. Taze gıda fiyatları hariç çekirdek enflasyon yıllık %2,’dan %2,2’ye inerek beklentiyi karşılarken Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) para politikası çerçevesinde dikkate aldığı, taze gıda ve enerji fiyatları hariç çekirdek enflasyon %2,9’dan %2,4’e sert geriledi.

Bu sabah Nikkei225 Endeksi %1,05, Topix Endeksi %0,33 düştü. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,44, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,72 düştü. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,50 sert düşüşle bugün Asya’daki kayıplara öncülük etmektedir. Güney Kore Kospi Endeksi %1,17, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,86 düştü. Avustralya S&P/ASX200 Endeksi %1,05 geriledi. ABD endeksleri, son dönemde yapay zeka teknolojisi ile popüler olan yonga üreticisi Nvidia’nın beklenenden güçlü bilanço açıklamasına karşın kayıplarını genişletti. Vadeli kontratlar yatay bir açılışı işaret etmektedir.

Veri takviminde bugün, ABD’de Michigan Üniversitesi’nin mayıs ayı nihai tüketici güven endeksi, nisan ayı dayanıklı mal siparişleri ve Almanya’da 1Ç24 nihai GSYİH rakamları takip edilebilir. Öncü verilere göre Michigan tüketici güveni mayısta 77,2’den 67,4’e sert bir gerileme kaydetti. Martta aylık %2,6 artan dayanıklı mal siparişlerinin nisanda %0,9 gerilemesi beklenmektedir.

Almanya GSYİH verisi

Nisan sonunda açıklanan öncü verilere göre Almanya GSYİH’si yılın ilk üç aylık döneminde çeyreklik %0,2 artarken yıllıklandırılmış olarak %0,2 azaldı. Almanya ekonomisi geçen yıl birinci, üçüncü ve dördüncü çeyreklerde bir önceki çeyreğe göre küçülmüştü.

Piyasalarda dün ne oldu? Avrupa’da dün hisse endeksleri karışık bir görünüm sergiledi. DAX Endeksi ve CAC 40 Endeksi yatay alıcılı fiyatlanırken FTSE 100 Endeksi %0,37 düştü. ABD tarafında hisse endekslerinde negatif fiyatlamalar hâkim oldu. Dow Jones Endeksi %1,53, S&P 500 Endeksi %0,74 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %0,39 düştü. S&P500 ve Nasdaq Bileşik Endeksi seans başında zirve görmüştü. Dolar Endeksi (DXY) 105 puanda ve EUR/USD paritesi 1,08 seviyesinde stabil kaldı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 5,3bp artışla %4,47’ye yükseldi. Ons altın %2’den fazla değer kaybederek 2.329USD’ye geriledi. Brent petrol %0,31 düşüşle varil başına 81,2USD oldu.

Dünya genelinde PMI verileri

Dün Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de mayıs ayına ilişkin öncü PMI verileri açıklandı. Öncü veriler Almanya, Euro Bölgesi ve ABD’de imalat ve hizmet PMI’da artış gerçekleşeceğini işaret etti. Böylece bileşik PMI Almanya’da 52,2’ye, Euro Bölgesi’nde 52,3’e ve ABD’de 54,4’e yükselerek eşik değerin üzerinde yer aldı. İngiltere’de ise bileşik PMI 54,1 puandan 52,8’e geriledi.

BIST 100 Endeksi dün 10.785-10.972 puan aralığında sınırlı hareket etti. Kapanışa doğru satışların güçlenmesiyle Endeks %0,98 düştü ve günü 10.792 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 123,37mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında yatay fiyatlamalar görüldü. Gram altınsa ons altındaki düşüşe bağlı olarak 52 TL değer kaybıyla 2.410 TL’ye indi.

TCMB para politikası toplantısı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini ikinci kez %50 seviyesinde sabit tuttu. TCMB karar metninde hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğunu ifade etti. Ayrıca metinde, sistemde oluşan likidite fazlasını sterilize etmek için ilave adımlar atılacağı belirtildi.

Tüketici Güven Endeksi

TÜİK ve TCMB işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi mayısta değişmeyerek 80,5 puanda kalmaya devam etti.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.