Arz riskleri artarken petrol fiyatları yükseliyor

İstanbul, 28 Haziran (Hibya) – Artan jeopolitik gerilimler ve hava koşullarına bağlı aksaklıklardan kaynaklanan arz sorunlarına ilişkin endişelerin zayıf talep işaretlerini dengelemesiyle petrol fiyatları Cuma günü yükselerek üst üste üçüncü haftalık artışını gerçekleştirdi.

Arz riskleri artarken petrol fiyatları yükseliyor
Yayınlama: 28.06.2024
1
A+
A-

Cuma günü sona erecek olan Ağustos vadeli Brent ham petrol kontratları 15 sent ya da yüzde 0,2 artışla varil başına 86,54 dolara yükseldi. Eylül vadeli Brent kontratı da yüzde 0,2 artışla varil başına 85,44 dolar oldu.

Ağustos teslim ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) ham petrol kontratları 24 sent veya yüzde 0,3 artışla varil başına 81,98 dolara yükseldi. Brent ve WTI vadeli kontratları haftalık bazda şu ana kadar yüzde 1,5 değer kazandı.

Petrol fiyatları, en büyük petrol tüketicisi ülke olan Amerika Birleşik Devletleri'ndeki zayıf talep işaretlerinden sıyrıldı ve İsrail ile Lübnan Hizbullah'ı arasındaki sınır ötesi gerginliklerin tırmanmasıyla yükseldi. Orta Doğu'da genişleyen bir savaş, bölgedeki en büyük petrol ihracatçılarından biri olan İran gibi ülkeleri de içine çekebilir.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Perşembe günü Lübnan'daki durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Türkiye daha önce Lübnan'la dayanışma içinde olduğunu açıkladı ve bölgesel hükümetlere destek çağrısında bulundu.

Petrol arzı, önümüzdeki haftalarda daha da kötüleşebilecek olan hava koşullarına bağlı kesintilerin de baskısı altında. FGE Energy Cuma günü yaptığı açıklamada, şiddetli yağışların Ekvador'un üretiminin geçtiğimiz hafta günde 100.000 varil azalmasına neden olduğunu söyledi.

Ülkenin enerji ve ihracat altyapısının büyük bir kısmına ev sahipliği yapan ABD Körfez Kıyısı da önümüzdeki günlerde olumsuz hava koşullarından etkilenebilir. ABD Ulusal Kasırga Merkezi, kasırgaya dönüşebilecek ve bölgeye doğru yönelen en az bir hava sistemini takip ediyor.
 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.