Arjantin’in sağcı cumhurbaşkanı cinsiyet karşıtı şiddet kurumunu kapatmaya hazırlanıyor

New York, 10 Haziran (Hibya) – Arjantin’in aşırı sağcı cumhurbaşkanı Javier Milei’nin toplumsal cinsiyet şiddetiyle mücadeleden sorumlu hükümet dairesini feshetmeye hazır olması, insan hakları aktivistlerinin öfkeli tepkisine yol açtı.

Arjantin’in sağcı cumhurbaşkanı cinsiyet karşıtı şiddet kurumunu kapatmaya hazırlanıyor
Yayınlama: 10.06.2024
0
A+
A-

Toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı koruma müsteşarlığının başkanı Claudia Barcia, dairenin yakında kapatılacağı uyarısında bulunarak perşembe günü istifa etti. Barcia, Twitter'da “Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı Koruma Müsteşarı… varlığı sona erecek” diye yazdı.

Karar, Milei yönetiminin Arjantin'i ekonomik krizden çıkarmak amacıyla hükümet harcamalarını kısması ve kapsamlı kemer sıkma önlemleri uygulamaya koymasıyla geldi.

Ülke, dünyadaki en yüksek enflasyon oranlarından birine sahip; insanların yarısından fazlası yoksulluk içinde yaşıyor. İnsan hakları sekreterliğinden bir kaynak, bu hareketin ajansı “düzenlemeyi” ve “kaynakları optimize etmeyi” hedeflediğini belirterek, “tüm misyon ve programların” devam edeceğini ekledi.

Kurum, 144 acil telefon hattını ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet riskiyle karşı karşıya olanlara yardım eden Acompañar programını yönetiyor. Eşitlik ve Adalet Sivil Derneği tarafından hükümet verileri üzerinde yapılan bir analize göre, halihazırda kesintilerle karşı karşıya kaldı; toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti azaltma politikalarına yönelik kamu harcamaları, 2024'ün ilk çeyreğinde 2023'e göre yüzde 26,8 daha düşük.

Başlangıçta sayıları 600 olan ancak şimdi 200'e düşürülen ofis çalışanları, yaptıkları bir açıklamada, “Cinsiyete dayalı şiddetin önlenmesine yönelik politikaların tümüyle yok edilmesiyle karşı karşıyayız” dedi.

Cinsiyete dayalı şiddet mağdurlarını destekleyen STK Shalom Bait'in kurucusu ve doktor Fernanda Tarica, Arjantin'in “tehlikeli bir adamın elinde” olduğunu söyleyerek “Kadınlar risk altında” diye konuştu.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.