Araştırma: Kilo verdiren ilaç kalp krizi riskini yüzde 20 azaltabilir

Stockholm, 14 Mayıs (Hibya) – Bir araştırmaya göre, bir kilo verme iğnesi kalp krizi riskini azaltabilir ve statinlerden bu yana en büyük tıbbi atılım olabilecek şekildemilyonlarca yetişkinin kardiyovasküler sağlığına fayda sağlayabilir.

Araştırma: Kilo verdiren ilaç kalp krizi riskini yüzde 20 azaltabilir
Yayınlama: 14.05.2024
0
A+
A-

Wegovy ve Ozempic gibi markaların aktif bileşeni olan semaglutid ilacını alan katılımcıların kalp krizi, felç veya kardiyovasküler hastalığa bağlı ölüm riskinin yüzde 20 daha düşük olduğu tespit edildi.

Avrupa Obezite Kongresi'nde (ECO) sunulan ve University College London'daki araştırmacılar tarafından yönetilen çalışma, semaglutidin başlangıç kilolarına veya verdikleri kilo miktarına bakılmaksızın katılımcıları için kardiyovasküler faydalar sağladığını da ortaya koydu. Bu durum, hafif obezitesi olan ya da çok az miktarda kilo vermiş olan kişilerin kardiyovasküler sonuçlarının iyileşebileceğini gösterdiği belirtildi.

Ulusal Kardiyovasküler Sonuçlar Araştırma Enstitüsü Direktörü ve çalışmanın başyazarı Prof John Deanfield, bulguların ilacın kardiyovasküler hastalıkları tedavi etmek için rutin olarak reçete edilmesi gerektiğini gösterdiğini ve önümüzdeki birkaç yıl içinde Birleşik Krallık'ta milyonlarca insanın bu ilacı kullanabileceğini söyledi.

Deanfield “Bu harika ilaç gerçekten de oyunun kurallarını değiştiriyor. Bu çalışma, semaglutid ile kilo kaybının ötesinde kardiyovasküler sonuçların iyileştirilmesi için potansiyel olarak alternatif mekanizmalar olduğunu göstermektedir… Oldukça açık bir şekilde, kardiyovasküler sisteme fayda sağlayan başka bir şey oluyor.” dedi.

Çalışmaya 41 ülkeden vücut kitle indeksi 27'nin üzerinde olan 45 yaş ve üzeri 17 bin 604 yetişkin katıldı. Daha önce kalp krizi gibi kardiyovasküler bir olay yaşamış olan katılımcılara ortalama 40 aylık bir süre boyunca haftalık 2,5 mg semaglutid veya plasebo dozu reçete edildi.
 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.