Araştırma: Hayvanlardaki aynı cinsiyetler arasındaki cinsel davranışlar eksik raporlandı

Stockholm, 23 Haziran (Hibya) – Aynı cinsten cinsel davranışlar bin 500’den fazla hayvan türünde gözlemlenmesine karşın yeni bir çalışma bunun araştırmacılar tarafından büyük ölçüde eksik rapor edildiğini ortaya koydu

Araştırma: Hayvanlardaki aynı cinsiyetler arasındaki cinsel davranışlar eksik raporlandı
Yayınlama: 23.06.2024
4
A+
A-

CNN'nin haberine göre aynı cinsten hayvanlarda cinsel ilişki ve genital dokunma gibi davranışların gözlemlenmesi 1700'lü ve 1800'lü yıllara kadar uzanıyor. Ancak konuyla ilgili araştırmalar ancak 20. ve 21. yüzyıllarda ilerleme kaydetti.

PLOS ONE dergisinde Perşembe günü yayınlanan bir çalışmada, Toronto Üniversitesi, Northwestern Üniversitesi ve Varşova Üniversitesi'nden araştırmacılardan oluşan bir ekip, hayvan davranışlarını inceleyen uzmanların aynı cinsiyetten cinsel davranış gözlemlerini eksik bildirdiklerini ve nadiren yayınladıklarını tespit etti.

Çalışmada 65 uzmana anket uygulanmış ve bunların yüzde 77'sinin inceledikleri türlerde aynı cinsiyetten cinsel davranışlar gözlemledikleri tespit edilmiştir. Ancak sadece yüzde 48'i bu davranışlar hakkında veri toplamış ve daha da azı, sadece yüzde 18'i bu bulgularla ilgili makaleler yayınlamıştır.

Araştırmayı yöneten Toronto Üniversitesi'nde evrimsel antropoloji alanında doktora adayı olan Karyn Anderson CNN'e verdiği demeçte, “Katılımcıların çoğu, SSSB [aynı cinsiyetten cinsel davranış] hakkında veri kaydetmediklerini veya yayın yapmadıklarını, bunun çok nadir olduğu algısından kaynaklandığını bildirdi. Daha geniş bir ölçekte baktığımızda, bunun yerine anket katılımcılarımız tarafından çok yaygın olarak gözlemlendiğini gördük.” dedi.

Çalışmada, bu cinsel davranışların hayvanlar aleminde nadir olduğu fikrinin, insan eşcinselliğinin etiği hakkındaki tartışmalarda kullanıldığı ve kullanılmaya devam ettiği belirtildi.

Anderson, hayvanlarda aynı cinsiyetten cinsel davranışlar üzerine yapılan diğer çalışmalar gibi kendi çalışmalarının da bu davranışın aslında “hayvanlar aleminde yaygın ve doğal” olduğunu ortaya koyduğunu söylüyor.

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.