Anket: Zelensky’ye duyulan küresel güven ”önemli ölçüde azaldı”

Washington, 3 Temmuz (Hibya) – Amerikan düşünce kuruluşu Pew Research Center’ın son yaptığı araştırmada, katılımcıların yüzde 46’sının Ukrayna liderine “çok fazla güvenmediğini” ya da “hiç güvenmediğini” ortaya koydu.

Anket: Zelensky’ye duyulan küresel güven ”önemli ölçüde azaldı”
Yayınlama: 03.07.2024
3
A+
A-

Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan yeni bir ankete göre, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'e verilen destek geçtiğimiz yıl içinde azaldı ve 35 ülkeden insanlar Zelenskiy'nin “doğru olanı” yaptığına dair çok az güven duyduklarını bildirdi.

Pew'e göre sonuçlar karışık olmakla birlikte, katılımcıların sadece %40'ı Zelensky'ye dünya meseleleri konusunda en azından “biraz” güven duyduğunu bildirdi. Rapor edilen güven düzeyleri İsveç (yüzde 80), Birleşik Krallık (yüzde 72), Hollanda (yüzde 66), Kanada (yüzde 64) ve Japonya'da (yüzde 63) en yüksek oldu.

Aynı zamanda Macaristan (yüzde 83), Yunanistan (yüzde 72), Tunus (yüzde 69), Meksika (yüzde 67), Malezya (yüzde 61), İtalya (yüzde 60) ve Türkiye (yüzde 60) Zelensky'ye en şüpheci yaklaşan ülkeler oldu.

Birçok yerde katılımcıların büyük bir kısmı, Hindistan'da yüzde 45, Güney Afrika ve Sri Lanka'da yüzde 38 Zelensky hakkında hiçbir fikir beyan etmedi

.”Zelensky'ye duyulan güven, trend verilerinin mevcut olduğu bazı ülkelerde geçtiğimiz yıl önemli ölçüde azaldı” diye yazan araştırmacılar, görüşlerin siyasi ideolojiye göre de farklılık gösterdiğine dikkat çekti. Örneğin, Pew'e göre Amerikalı liberaller “muhafazakârlara kıyasla iki kat daha fazla Zelensky'ye güven duyduklarını” ifade ediyor.

Ülkelerinin Kiev'e verdiği askeri ve diğer desteğin düzeyi sorulduğunda Amerikalıların yüzde 24'ü ” yeterli değil ” derken, yüzde 31'i Washington'un ” çok fazla” destek verdiğini söyledi. Polonya'da görüşler ikiye bölünürken, Macaristan ve Türkiye'de çoğu kişi ülkelerinin destek seviyesinin “yaklaşık doğru miktarda” olduğunu söyledi.

Bu arada yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre Ukraynalıların yaklaşık %43'ü Zelensky'nin beş yıllık başkanlığı döneminde ülkede demokratik kurumların kötüleştiğine inanırken, %29'u herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi.

Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü'nün (KIIS) geçen ay yayınladığı rapora göre, demokraside gerileme olduğunu belirtenlerin yüzde 28'i yetkililerin eylemlerinin suç olduğunu söyledi.

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.