AfD, Almanya’da kazandıkları eyaletlerde hükümet görüşmelerine katılmayı talep etti

Berlin, 3 Eylül (Hibya) – Almanya’nın aşırı sağcı partisi AfD iki eyalette elde ettiği seçim başarısının ardından kazandıkları eyaletlerde hükümet görüşmelerine katılmayı talep etti. Ancak Almanya Başbakanı Olaf Scholz, göçmen karşıtı partiyle işbirliği yapılmaması konusunda uyardı.

AfD, Almanya’da kazandıkları eyaletlerde hükümet görüşmelerine katılmayı talep etti
Yayınlama: 03.09.2024
1
A+
A-

Almanya'nın Thüringen eyaletindeki seçmenler dün sandık başına giderek sağcı Alternative für Deutschland'ı en büyük parti yaptılar.

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana aşırı sağcı bir parti Almanya'da bir seçimde en büyük parti olmamıştı.

Thüringen'e komşu olan Saksonya eyaletinde de parti başarılı bir seçim geçirdi ve orada da ikinci büyük parti oldu.

AfD'nin Thüringen lideri Björn Höcke, en büyük partinin diğer partileri hükümet müzakerelerine davet etmesine izin vermenin iyi bir siyasi uygulama olduğunu söyleyerek, ''Liderlik etmek istiyoruz ve en büyük parti olarak liderlik etme hakkımız da var'' diye konuştu.

Almanya'nın Sosyal Demokrat Başbakanı Olaf Scholz iki eyalette AfD ile işbirliğine karşı uyardı. Başbakan dün akşam Facebook'ta, tüm demokratik partileri sağdaki aşırılık yanlıları olmadan istikrarlı hükümetler kurmaya çağırıyorum diye yazdı.

Ayrıca dün Thüringen ve Saksonya'daki seçim sonuçlarını, tıpkı AfD'yi Almanya'ya zarar vermekle suçladığı gibi, 'acı' ve 'endişe verici' olarak nitelendirdi.

Ancak, Hristiyan muhafazakar CDU'nun Saksonya şubesinin lideri bugün CDU ve AfD'nin ortak bir zemin bulmasının imkansız olmadığını söyledi.

AfD Thüringen'de oyların yaklaşık yüzde 33'ünü, Saksonya'da ise yaklaşık yüzde 31'ini aldı.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.