Acar Menkul: Borsada sektörel ve ulusal endekslerin 59 tanesinin günü düşüşle tamamladı

İstanbul, 22 Ağustos (Hibya) – Acar Menkul, borsada sektörel ve ulusal endekslerin 6 tanesinin günü yükselişle tamamlarken 59 tanesinin ise günü düşüşle tamamladığıı açıkladı.

Acar Menkul: Borsada sektörel ve ulusal endekslerin 59 tanesinin günü düşüşle tamamladı
Yayınlama: 22.08.2024
0
A+
A-

Acar Menkul’un değerlendirmelerine göre, BİST 100 endeksi Çarşamba gününü yüzde 0.78 düşüşle, 9,904.79 puandan kapattı. Değerlendirmede gün içerisinde en düşük 9,897.58, en yüksek 10,080.73 puanı gören BİST 10 0 endeksinin, bir önceki kapanışının (77.49) puan altına indiği aktarılırken şu bilgilere yer verdi:

“Borsada sektörel ve ulusal endekslerin 6 tanesi günü yükselişle tamamlarken 59 tanesi ise günü düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,57 ve holding endeksi yüzde 0,23 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,31 ile sigorta, en çok kaybettiren yüzde 3,73 ile iletişim oldu. Borsada işlem gören hisse senetleri içerisinde endekse dahil olan toplam 100 hissenin, 25 tanesi değer kazanırken, 74 tanesi ise değer kaybetti. BİST 100 endeksine dahil hisselerin işlem hacimleri toplamı 84 Milyar TL (2.49 Milyar $) oldu. Bu hacmin borsa toplam işlem hacmi içindeki oranı %67.97 olarak gerçekleşti.

“Endeksin dolar bazında değeri ise 292.11$ seviyesinde bulunuyor.

“ABD Merkez Bankası, Federal Açık Piyasa Komitesinin son toplantısının tutanaklarını yayımladı. Buna göre, Fed yetkilileri, mevcut verilerin enflasyonun hedefe doğru ilerlediğine dair güvenlerini arttırdığını belirtti. ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesinin son toplantısına ilişkin tutanaklar, Fed yetkililerinin büyük çoğunluğunun, verilerin beklendiği gibi gelmeye devam etmesi halinde eylülde para politikasını gevşetmenin muhtemelen uygun olacağını düşündüğünü ortaya koydu. Politika faizinin değiştirilmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutulduğu son toplantının tutanakları, gelecek toplantıda faiz indirimine gidilebileceğini gösterdi. Tutanaklarda, Fed personelinin ekonomik tahminlerinde, 2024'ün ikinci yarısındaki büyüme görünümünün büyük ölçüde beklenenden zayıf iş gücü piyasası göstergelerine yanıt olarak gerilediği ifade edildi. Tutanaklarda, yetkililerin, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru sürdürülebilir bir şekilde hareket ettiğine dair daha fazla güven sağlamak için ek bilgiye ihtiyaç duyulduğunu belirttiği aktarıldı. Yine de açıklanan verilerin, yetkililerin, enflasyonun hedefe doğru ilerlediğine dair güvenlerini artırdığı düşüncesine işaret edilen tutanaklarda, “Büyük çoğunluk, veriler beklendiği gibi gelmeye devam ederse gelecek toplantıda politikayı gevşetmenin muhtemelen uygun olacağını gözlemledi.” ifadesi kullanıldı. Tutanaklara göre, yetkililerin çoğu, istihdam hedefine yönelik risklerin arttığını belirtti. Çok sayıda yetkili de enflasyon hedefine yönelik risklerin azaldığını kaydetti. Tutanaklarda, birkaç yetkilinin de politika kısıtlamalarını çok erken veya çok fazla azaltmanın, toplam talepte yeniden canlanma ve enflasyondaki ilerlemenin tersine dönmesi riski taşıyabileceğini belirttiği, enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabilecek potansiyel şoklarla ilgili risklere veya enflasyonun şu anda beklenenden daha kalıcı olma olasılığına işaret ettiği kaydedildi. Fed'in gelecek toplantısı 17-18 Eylül'de yapılacak.

“Bugün yurt içinde tüketici güven endeksi ve haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise dünya genelinde imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri, ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, ikinci el konut satışları ve Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'ndan gelecek mesajların takip edileceğini dile getirelim.

X30YV

“VİOP30 Endeks Ağustos Kontratı, dünü %0.70 değer kaybı ile 11.004,00 seviyesinde tamamladı. FOMC tutanaklarından gelecek toplantıda muhtemel faiz indirimi mesajı çıktı diyebiliriz. Fed yetkililerinin Eylül ayında faiz oranlarını düşürmeye yönelik kapı aramaları makroekonomik açıdan olumlu karşılanabilir. Yakın vade kontrata gelince, 5 Ağustos’ta yaşanan sert düşüşün ardından volatil bir seyir izlediğini, yukarıda 11.39 aşağıda ise 10.68 seviyesinin test edildiğini ve bu bant aralığında fiyatlanan kontratta ortalamaların altında negatif görünümün devam etme riskini barındırdığını düşünüyoruz. Sözleşmede yükseliş hareketlerinin başlaması için haftalık periyotta en yüksek seviye olarak not edilen 11.205 seviyesinin aşılması gerektiği kanaatindeyiz.

USDTRY

“Dolar Türk Lirası haftanın dördüncü işlem gününde 33,9287 seviyelerinde seyretmekte. Ağustos ayı itibariyle bakıldığında kur tarafındaki yükselişin % 2,37 oranında gerçekleştiğini gözlemliyoruz. Daha önce de bir çok kez vurgu yaptığımız gibi kademeli yükseliş eğiliminin devam ettiği kur cephesinde gözler 33,9681 zirve seviyesinde olacak. Söz konusu seviyeaşılacak olursa Dolar Türk Lirası kurunda yeni rekorlar görülebilir. Olası düzeltme hareketlerinde ise aşağıda 33,8721 – 33,6146 – 33,5004 destek noktaları kademeli olarak takip edilebilir.

EURUSD

“EURUSD paritesi bu sabah saatlerinde $ 1,1142 seviyelerinde seyretmekte. Bir önceki Euro Dolar yorumumuzda “paritede , 1,1090 seviyesi aşılırsa 1,1143 seviyesinin önü açılabilir” şeklinde değerlendirmemizin nokta atışı olduğunun altını çizerek bundan sonraki süreçte Euro lehine işlemlerin devamı niteliğinde 1,1175 – 1,1190 bölgesinin geçilip geçilemeyeceği önemli olacaktır. Bu ay itibariyle % 2,92 oranında yükseliş kaydeden Euro Dolar paritesinde olası düşüşlerde ise aşağıda elbette 1,1095 – 1,1050 – 1,1012 – 1,0968 destek noktaları takipte kalınabilir.

XAUUSD

“Ons Altın, bu sabah itibariyle $ 2502,20 seviyelerinden işleme giriyor. FOMC tutanaklarına yansıyan güvercin duruş, Fed üyelerinin çoğunluğunun Eylül ayında faiz indirimi için uygun ortamın oluşabileceğine dair sinyaller vermesi DXY’nin 101,20 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu diyebiliriz. Altın tarafına gelince , Ağustos ayı başından bu yana % 2,26 oranında yükseliş kaydedildiğini söylemek mümkün. Kıymetli maden tarafında, güncel olarak takip ettiğimiz $ 2450 – 2499 bölgesi üzerindeki hareketler yukarı yönlü momentumu destekleyebilir. Negatif yönlü senaryonun geçerli olması için ise $ 2499 – 2480 bölgesinin altında kalıcılığı görmek gerekecektir. Pozitif yönlü fiyatlamaların devam etmesi durumunda yukarıda $ 2530 – 2550 bölgesi hedeflenebilir. Bir sonraki aşamada ise $ 2575 – 2600 bölgesini konuşuyor olabiliriz.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.