ABD: Ukrayna’nın Rusya’daki hedeflere karşı ABD silahlarını kullanabilir

Washington, 1 Haziran (Hibya) – ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Amerika Birleşik Devletleri’nin Ukrayna’nın Rusya’daki hedeflere karşı ABD silahlarını kullanmasına izin verdiğini açıkladı.

ABD: Ukrayna’nın Rusya’daki hedeflere karşı ABD silahlarını kullanabilir
Yayınlama: 01.06.2024
1
A+
A-

Cuma günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Ukrayna'ya Kharkiv yakınlarındaki Rus topraklarındaki hedeflere saldırmak için ABD silahlarını kullanma izni verdiğini doğruladı.

ABD, Kharkiv bölgesine yönelik yoğun saldırıların ardından kısıtlamaları gevşeten bir dizi ülkenin sonuncusu oldu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyj Cuma günü Stockholm ziyareti sırasında düzenlediği basın brifinginde “Batılı silahların Rusya'daki hedeflere karşı kullanılmasının sadece bir zaman meselesi olduğuna inanıyorum” dedi.

Son günlerde aralarında Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu birçok NATO ülkesi Ukrayna'nın çağrısına cevaben benzer açıklamalar yaptı. Geçtiğimiz hafta İsveç Savunma Bakanı Pål Jonson da İsveç tarafından gönderilen silahların Rusya topraklarındaki hedeflere karşı kullanılabileceğini söyledi.

Rusya ise NATO ve Batı'yı savaşı tırmandırmakla suçluyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin bunun sonuçlarının olacağı tehdidinde bulunurken, Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev de bunu bir tırmanma olarak nitelendirdi. Medvedev Telegram'da bunun artık bir “askeri destek” meselesi olmadığını, NATO'nun Rusya'ya karşı savaşa aktif olarak katıldığını yazıyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Rus tehditlerini reddediyor. Savaşın başlarında, nasıl kullanılacaklarına dair herhangi bir kısıtlama olmaksızın ülkelerden silah sevkiyatı yapıldığına dikkat çekiyor.

Stoltenberg Cuma günü Prag'da yapılan NATO toplantısında. “Bunun bir saldırı savaşı olduğunu unutmamalıyız. Rusya Ukrayna'ya saldırdı ve Ukrayna'nın buna karşılık verme ve kendini savunma hakkı olmalı,” dedi

Rusya'nın Ukrayna'nın ikinci büyük kenti Kharkiv'e yönelik saldırılarının son dönemde tırmanması, giderek daha fazla Batılı ülkenin Ukrayna'ya silah sistemleri gönderme konusundaki çekincelerini gevşetmesine yol açtı.
 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.