ABD, Sinaloa karteli lideri olduğu iddia edilen kişiyi Teksas’taki operasyonda yakaladı

Washington, 26 Temmuz (Hibya) – Amerika Birleşik Devletleri’ni ölümcül fentanil ile besledäåänden şüphelenilen ve onlarca yıldır yetkililerden kaçan Meksikalı bir uyuşturucu kralı, federal ajanlar tarafından sınırın ötesine çekildikten sonra ABD’de gözaltına alındı.

ABD, Sinaloa karteli lideri olduğu iddia edilen kişiyi Teksas’taki operasyonda yakaladı
Yayınlama: 26.07.2024
0
A+
A-

Başsavcı Merrick Garland yaptığı açıklamada, güçlü Sinaloa kartelinin kurucu ortağı ve lideri olduğu iddia edilen 76 yaşındaki Ismael “El Mayo” Zambada'nın Perşembe günü Teksas'ın El Paso kentinde tutuklandığını söyledi.

Kartelin bir diğer lideri olduğu iddia edilen 38 yaşındaki Joaquin Guzman Lopez'in de tutuklandığını söyledi. Guzman, kartelin kötü şöhretli kurucu ortağı ve eski patronu 69 yaşındaki Joaquin “El Chapo” Guzman'ın oğlu olup, beş yıl önce birçok suçtan hüküm giydikten sonra ABD'deki bir hapishanede ömür boyu hapis cezasını çekmekte.

Garland, hem Zambada hem de Guzman Lopez'in “ölümcül fentanil üretim ve kaçakçılık ağları” da dahil olmak üzere kartelin suç operasyonlarını yönettikleri iddiasıyla çeşitli suçlamalarla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Adını çetenin 1980'lerin sonunda kurulduğu Meksika eyaletinden alan Sinaloa Karteli, ABD'ye ve dünyanın dört bir yanına uyuşturucu kaçakçılığı yaparak her yıl milyarlarca dolar kazanan dünyanın en güçlü suç gruplarından biri olarak anılıyor.

Daha çok “El Chapo” olarak bilinen ünlü kartel patronu Guzman, 1993 yılında cinayet ve uyuşturucu suçlarından Guatemala'da tutuklandı ve Meksika'ya iade edildi. Ancak 2001 yılında Meksika'daki hapishaneden gardiyanlara rüşvet vererek bir çamaşır kamyonuyla kaçtığı bildirildi. 2014'te tekrar tutuklandı, ancak bu kez bir tünelden geçerek tekrar kaçtı.

Guzman 2016 yılında üçüncü kez tutuklandı ve ardından ABD'ye iade edildi.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.