ABD: İsrail’e yönelik tutumda değişiklik yok

Stockholm, 29 Mayıs (Hibya) – Biden yönetimi, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde gerçekleştirdiği son operasyon ve saldırıların ABD’nin kırmızı çizgilerini aşan büyük bir kara operasyonu teşkil etmediğini ve Pazar günü “trajik” olarak nitelendirdiği bir çadır kampına yönelik ölümcül saldırıyla ilgili soruşturmayı da yakından takip ettiğini söyledi.

ABD: İsrail’e yönelik tutumda değişiklik yok
Yayınlama: 29.05.2024
1
A+
A-

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, İsrail tanklarının Refah'ın merkezindeki El Avde Camisi yakınlarında görülmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Filistinli sivillerin içinde bulunduğu kötü durumu “görmezden gelmediğini” söyledi.

“İsrailliler bunun trajik bir hata olduğunu söylediler” diyen Kirby, Pazar günü Gazze sağlık yetkililerinin en az 45 kişinin öldüğünü söylediği mülteci çadırlarıyla dolu bir bölgeye düzenlenen hava saldırısı ve açılan ateşe atıfta bulundu.

Beyaz Saray'ın Pazar gününden bu hafta devam eden kara operasyonlarına kadar ABD'nin daha fazla askeri yardımı geri çekmesini gerektirecek herhangi bir şey görüp görmediği sorusuna Kirby, “Burada söylediğimin bu olduğuna inanıyorum” dedi.

“Ayrıca Refah'ta İsraillilerin Hamas'ın peşine düşmesini gerçekten zorlaştıracak, büyük hasara ve potansiyel olarak çok sayıda ölüme neden olacak büyük bir kara operasyonu görmek istemediğimizi söyledik. Bunu henüz görmedik” diyerek İsrail'in Salı günkü operasyonlarının çoğunlukla Refah'ın dış mahallelerindeki bir koridorda gerçekleştiğini belirtti.

Pentagon daha önce İsrail'in Refah'a yönelik saldırısını “kapsamı sınırlı” olarak değerlendirdiğini açıklamıştı.

Pentagon yetkilisi Sabrina Singh de yönetimin daha fazla yorum yapmadan önce İsrail ordusunun Pazar günkü saldırıyla ilgili soruşturmasını tamamlamasını beklediğini söyledi.

Can kaybını “trajik bir kaza” olarak nitelendiren İsrail ordusu Salı günü yaptığı açıklamada ölümcül yangına tek başına kendi mühimmatlarının neden olamayacağını, saldırıda iki üst düzey Hamas militanını hedef alarak öldürdüklerini söyledi. Daha sonra İsrail ordusundan bir sözcü hava saldırısının yangına neden olmadığını söyledi.

Salı günü İsrail güçleri Pazar günkü saldırının gerçekleştiği Tel al-Sultan bölgesine yeniden saldırmakla suçlandı. Gazze'deki yetkililer, son saldırıda yarısından fazlası kadın olmak üzere en az yirmi bir kişinin öldüğünü söyledi. İsrail ordusu saldırıyı gerçekleştirdiğini reddetti.

İsrail'in Refah'taki eylemlerinin Biden'ı zor durumda bırakıp bırakmayacağı sorusuna Kirby, bunun yerine İsrail'in operasyonları yürütme biçimiyle uluslararası toplumdan daha fazla izole olma tehlikesi bulunduğunu söyledi.

Kirby, “Dolayısıyla bu açıkça endişe verici, çünkü İsrail'in çıkarına değil,” dedi. “İsrail'in dünya sahnesinde giderek yalnızlaşması bizim de çıkarımıza değil” dedi.

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.