ABD İsrail’e asker gönderiyor

Stockholm, 14 Ekim (Hibya) – ABD, Pazar günü Pentagon’un yaptığı açıklamaya göre, “İran’ın 13 Nisan ve 1 Ekim’de İsrail’e yönelik benzeri görülmemiş saldırılarının ardından İsrail’in hava savunmasını güçlendirmeye yardımcı olmak için” İsrail’e gelişmiş bir füze savunma sistemi ve onu çalıştıracak ABD birlikleri gönderecek.

ABD İsrail’e asker gönderiyor
Yayınlama: 14.10.2024
1
A+
A-

Pentagon Basın Sekreteri Tümgeneral Patrick Ryder, yaptığı açıklamada, ABD'nin Orta Doğu'ya Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) bataryasını konuşlandırmasının ilk seferi olmadığını ve sistemin 2019'da bir tatbikat için İsrail'e de konuşlandırıldığını söyledi.

Ancak İsrail ile İran arasındaki artan gerginlik ve bölgenin, düşmanlıkları tırmandırmaya devam edebilecek olası bir İsrail saldırısına hazırlandığı bir dönemde, İsrail'e ek ABD birliklerinin konuşlandırılması dikkat çekici.

ABD savunma yetkilisine göre, yaklaşık 100 ABD askeri THAAD bataryasını çalıştırmak için İsrail'e konuşlandırılıyor. ABD birliklerinin İsrail içinde konuşlanması nadirdir, ancak bu füze savunma sistemini işletmek için tipik bir asker sayısı.

THAAD sistemi özellikle balistik füze savunması için tasarlanmıştır ve İran herhangi bir İsrail saldırısına yanıt vermeye karar verirse İsrail'in gelecekteki bir İran saldırısına karşı kendini daha iyi savunmasına yardımcı olabilir.

ABD, İran'ın 1 Ekim'deki saldırısına nasıl yanıt vermeyi planladığı konusunda İsrail ile istişare ediyor ve ABD yetkilileri İsrail'in İran nükleer tesislerini veya petrol sahalarını hedef almasını istemediklerini açıkça belirttiler. ABD Başkanı Joe Biden, Çarşamba günü İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaklaşık iki ay sonra ilk görüşmelerini yaptı ve ona İsrail'in misillemesinin “orantılı” olması gerektiğini söyledi.

ABD ordusu, Hamas'ın İsrail'e saldırdığı 7 Ekim 2023'ten bu yana Orta Doğu'daki varlığını önemli ölçüde artırdı. CNN'in daha önce aktardığına göre ABD, bölgedeki hava savunmasını güçlendirmiş, Doğu Akdeniz, Kızıldeniz ve Arap Denizi'ne ilave savaş gemileri ve uçak gemileri konuşlandırmış ve yakın zamanda olası tahliye planlamasına yardımcı olmak için Kıbrıs'a ilave asker göndermişti.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.