ABD enflasyonunu beklerken

Hisse senedi piyasaları, sonbaharda faiz indirimi beklentisiyle büyük teknoloji şirketlerinin yükselişinin öncülüğünde rekor seviyelere ulaştı.

ABD enflasyonunu beklerken
Yayınlama: 11.07.2024
2
A+
A-

Hisse senedi piyasaları, sonbaharda faiz indirimi beklentisiyle büyük teknoloji şirketlerinin yükselişinin öncülüğünde rekor seviyelere ulaştı.

ABD'de Haziran ayına ilişkin manşet TÜFE'nin yıllık bazda %3,1'e gerilemesi beklenirken, çekirdek TÜFE'nin aylık bazda %0,2 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. CME FedWatch'a göre, Fed fon vadeli işlemleri şu anki haliyle merkez bankasının Eylül toplantısında faiz indirimine gitme olasılığının %73 olduğunu gösteriyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell, dün yaptığı açıklamada, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranı kararlarını ihtiyaç duyulduğu zaman ve şekilde alacağını belirterek, Eylül ayında yapılacak faiz indiriminin sonbahardaki başkanlık seçimleri öncesinde siyasi bir eylem olarak görülebileceği yönündeki iddialara karşı çıktı. Diğer taraftan; Powell'ın ekonomi ve para politikasını görüşmek üzere düzenlediği altı aylık kongre oturumları üst üste ikinci gün Fed'in bağımsızlığıyla ilgili detaylı tartışmalarla doluydu. Powell'ın sık sık savunduğu, Kongre'nin her iki kanadındaki her iki partinin üyelerinin de desteklediğini söylediği bir kavram olmasına rağmen Fed'in faiz indirimi kararına yaklaştığı şu günlerde bu konu hala merkezi bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.

İngiltere Merkez Bankası Başekonomisti Huw Pill, dün yaptığı açıklamada, İngiltere ekonomisindeki güçlü fiyat baskılarına odaklanarak Ağustos ayında faiz indirimi beklentilerini düşürdü ve böyle bir hareketin zamanlamasının “açık bir soru” olduğunu söyledi. Pill, Mayıs ayında enflasyonun İngiltere Merkez Bankası'nın %2 hedefine gerilemesine rağmen hizmet enflasyonu ve ücret artışlarının “rahatsız edici bir güç” gösterdiğini ve önümüzdeki hafta açıklanacak Haziran enflasyon rakamlarının büyük resmi değiştirmesinin muhtemel olmadığını söyledi. Sonuç: Sterlin, İngiltere Merkez Bankası Başekonomistinin piyasanın beklediği Ağustos ayı faiz indirimini yapmamasının ardından dört ayın zirvesine çıktı.

Kore Merkez Bankası, beklendiği gibi faiz oranlarını sabit tuttu ancak bir gün önce Yeni Zelanda'da yaşanan benzer bir dil değişikliğinin ardından açıklamasında enflasyon risklerine ilişkin bir uyarıdan vazgeçti.

Ve bu sabah açıklanan UBS Asset Management'ın, dünya döviz rezervlerinin yaklaşık yarısını, yani 15 trilyon dolardan fazla parayı yöneten 40 önde gelen merkez bankasını kapsayan anketine göre, Merkez bankalarının rezerv yöneticileri, Perşembe günü yayınlanan yıllık ankete göre, küresel ekonomi için en büyük riskin jeopolitik çatışmaların tırmanması olduğunu ve genel olarak dünya ekonomik görünümü konusunda olumlu olmuşlar. Bankaların üçte ikisi, küresel ekonominin önümüzdeki beş yıl içinde ılımlı büyüme ve enflasyona dönmesini bekliyor. %71'inin ABD'deki tüketici enflasyonunun bir yıl içinde %2 ile %3 arasında olmasını beklediğini buldu. Federal Rezerv'in %2 enflasyon hedefi var.

Ancak ankete katılan rezerv yöneticilerinin %87'si, bu olumlu sonuca yönelik en büyük tehdidin jeopolitik çatışmaların daha da tırmanması olduğunu belirtirken, %41'i ABD ile Çin arasındaki gerginliğin tırmanmasından endişe ederek yatırımlarını bölgeler ve para birimleri arasında daha fazla çeşitlendirdiklerini söyledi. Altın, çeşitlendirmenin özel bir faydalanıcısı oldu ve fiyatı rekor seviyelere ulaştı. Katılımcıların %24'ü geçen yıl altın maruziyetini artırdı ve %30'u önümüzdeki yıl bunu yapmayı planlıyor, ancak tahvil tahsislerini de artırmayı planlıyorlar.

Rusya'nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen karların Ukrayna'yı finanse etmek için kullanılması yönündeki son siyasi karar, döviz rezervlerinin artık merkez bankaları için güvenli liman olarak görülmediği riskini daha da artırıyor.

Ankete katılanların %94'ü, Donald Trump'ın zaferinin ABD-Çin ilişkilerinde daha da kötüleşmeye yol açacağını belirterek, yaklaşan ABD seçimlerinin de gerginliği artırabileceğini söylemiş.

Manşette öne çıkanlar

NATO'da, 2025'te Hollanda'da düzenlenecek zirveden sonra, Türkiye 2026’daki NATO zirvesine ev sahipliği yapacak. –VOA

Kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. https://www.dunya.com/gundem/kamuda-tasarruf-tedbirleri-kanun-teklifi-komisyondakabul-edildi-haberi-736197

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından Hazinenin dolar tahvili ihracına ilişkin, “Ülkemizin dış kaynağa erişimi artarken finansman maliyetleri düşüyor. Hazinemiz 2032 vadeli 1,75 milyar dolar tutarındaki tahvil ihracını başarıyla tamamladı. 4 katına yakın talebin geldiği ihraçta ABD tahvilleriyle getiri farkı 4,5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Türkiye'nin risk priminin son 1 yılda benzer gelişmekte olan ülkelerden olumlu ayrışması uyguladığımız politikalarla artan öngörülebilirliğin sonucudur.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek aynı zamanda mayıs ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini de değerlendirdi. İşgücüne Katılım Oranı'nın yüzde 54,5 ile tarihi bir seviyeye geldiğine dikkat çekerken, dezenflasyon dönemine ilerlerken toplumun her kesimini kapsayan, girişimciliği ve yenilikçiliği destekleyen kalkınma odaklı politikalarla istihdamı artırmaya devam edeceklerini belirtti. “Kararlılıkla uyguladığımız programla enflasyonu düşüreceğiz ve gelir dağılımını iyileştireceğiz.” ifadesini kullandı.

En düşük emekli maaşına yapılacak iyileştirme doğrultusunda AK Parti ve ilgili bakanlıkların gerçekleştirdiği toplantıda 11 bin 500, 12 bin ve 12 bin 500 TL’lik üç alternatifli çalışma üzerinde duruldu. https://www.sabah.com.tr/galeri/ekonomi/milyonlarca-emeklinin-gozu-gelecek-haberdeen-dusuk-emekli-maasi-icin-uc-formul-masada

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Piyasa İstikrar ve Denge Alt Fonu'na, kamu bankalarının sermayelerinin güçlendirilmesi amacıyla 2024 mali yılı içerisinde ikrazen özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç etmeye Hazine ve Maliye Bakanı yetkili olacak.

Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun yenildiğini, üstesinden gelindiğini ilan etmeye henüz hazır olmadığını, ancak ABD'nin istikrarlı fiyatlara ve devam eden düşük işsizliğe giden yolda deval ettiğini düşündüğünü söyledi. Son verilerin Fed'i bu noktaya yaklaştırdığını ifade eden Powell, ABD'nin hala Fed'in enflasyon hedefinin işsizlik oranında cezalandırıcı bir artış olmadan karşılandığı yumuşak iniş olarak adlandırılan bir noktaya doğru ilerlediğini hissettiğini söyledi.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Lisa Cook, ABD enflasyonunun işsizlik oranında kayda değer bir artış olmadan düşmeye devam etmesi gerektiğini söyledi. Cook, Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçütünün son olarak %2,6 ile merkez bankasının %2'lik hedefine karşılık %4,1'lik işsizlik oranıyla ABD'de “yumuşak iniş” için kanıtların sıraya girdiğini düşündüğünü ifade etti.

Joe Biden yönetimi, Çin'in aktarma adı verilen yöntemle mevcut vergileri aşmasını önlemek amacıyla Meksika üzerinden yönlendirilen çelik ve alüminyum sevkiyatlarına yeni gümrük vergileri uygulayacak. Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Lael Brainard, Çarşamba günü açıklanan önlem ile, Meksika'dan gelen ve bu ülkede, ABD'de ya da Kanada'da eritilip dökülmeyen çeliğe %25 gümrük vergisi uygulanacağını söyledi.

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi üyesi Catherine Mann, İngiltere ekonomisindeki fiyat baskılarının gücünü vurgulayarak Ağustos ayında faiz indirimi yönünde oy kullanmayacağının sinyalini verdi. Enflasyonun BoE'nin %2'lik hedefine düşmesinin politika konusundaki düşüncelerini nasıl etkilediği sorusuna Mann, düşüşün sadece “dokun ve git” olduğunu ve enflasyonun yılın geri kalanında muhtemelen bu oranın üzerine çıkacağını söyledi. Aynı zamanda İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) baş ekonomisti Huw Pill, enflasyonun Mayıs ayında hedef seviyesine dönmesine rağmen İngiltere'de fiyat artışlarının devam edeceğine dair endişelerin sürdüğünü söyledi.

Dünya merkez bankalarının rezerv yöneticileri arasında yapılan bir ankete göre jeopolitik çatışmalardaki yükseliş, global ekonomi için en büyük riski oluşturuyor ancak rezerv yöneticileri genel olarak dünya ekonomik görünümü hakkında iyimser. UBS Asset Management tarafından, dünyanın döviz rezervlerinin yaklaşık yarısını oluşturan 15 trilyon dolardan fazla varlığı yönetmekte olan 40 büyük merkez bankası arasında yapılan araştırma sonucuna göre yöneticilerin üçte ikisinin global ekonominin gelecek beş yıl içinde ılımlı bir büyüme ve enflasyona döneceğini tahmin ediyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Washington’daki NATO Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen Kuzey Atlantik Konseyi Toplantısı’nda Ukrayna’yı NATO’ya yaklaştıracak kararlar alındığını duyurdu. “Birlikte yaptığımız çalışmalar, zamanı geldiğinde Ukrayna’nın gecikmeden ittifaka katılmasını sağlayacaktır. Bu “eğer” değil, “ne zaman” meselesidir.” dedi.

Kaynak A1 Capital


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.