AB liderleri Ursula von der Leyen’i ikinci dönem başkanlık için destekliyor

Brüksel, 28 Haziran (Hibya) – AB liderleri Ursula von der Leyen’i ikinci dönem başkanlık için destekliyor.

AB liderleri Ursula von der Leyen’i ikinci dönem başkanlık için destekliyor
Yayınlama: 28.06.2024
2
A+
A-

Estonya Başbakanı Kaja Kallas AB'nin en üst düzey diplomatı olmaya hazırlanırken, eski Portekiz Başbakanı António Costa Avrupa Konseyi başkanlığını devralıyor

Ursula von der Leyen, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin “yanlış” bir süreçten şikayet etmesine rağmen, Avrupa Komisyonu başkanlığına ikinci kez aday gösterildi.

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, önümüzdeki beş yıl boyunca bloğu dünya sahnesinde temsil etmek üzere AB'nin en üst düzey diplomatı olmaya hazırlanıyor. Portekiz'in eski başbakanı António Costa, Avrupa Konseyi başkanlığına seçilerek 27 devlet ve hükümet başkanı arasında uzlaşma sağlamakla görevlendirildi.

Avrupa'nın geleceği ve güvenlik politikasının ele alındığı AB zirvesinin sonunda Polonya Başbakanı Donald Tusk bir tweet atarak “Kaja, Ursula ve António kabul edildi. Savunma planları kabul edildi. Memnuniyet. Polonya ve Avrupa için.” dedi.

Meloni von der Leyen'in atanması konusunda çekimser kalırken diğer ikisine karşı oy kullandı.

Kallas'ın Komisyon başkanı tarafından onaylanması da bir formalite. Ayrıca sonbaharda AP üyelerinin karşısına çıkacak, ancak AB'nin dış ilişkilerden sorumlu yüksek temsilcisi olmasını reddedemeyecekler.

Von der Leyen 2019'da AB'nin 62 yıllık tarihinde yürütme organına liderlik eden ilk kadın olmuş ancak AP üyelerinin desteğini çok az bir farkla alabilmişti. Kağıt üzerinde kendisini destekleyen gruplar %55 gibi rahat bir çoğunluğa sahip olsa da, gizli oylama sırasında önemli bir sayı kendisine karşı oy kullanabilir.

Desteğini EPP, Sosyalistler ve Renew platformunun ötesine taşımak için “yoğun bir şekilde” çalışacağını söyledi. Ulusal delegasyonlarla ve tek tek milletvekilleriyle “örneğin eleştirel olanlarla, soruları olanlarla” konuşma sözü verdi.

Eski bir Alman hükümet bakanı olan von der Leyen, AB liderleri tarafından, AB'nin yüzyılda bir görülen bir salgına ve 1945'ten bu yana Avrupa topraklarında yaşanan en büyük savaşa verdiği yanıtta iyi bir performans sergilediği düşünülüyor. Merkez sağ Avrupa Halk Partisi'nin (EEP) bu ayın başlarında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde en fazla sandalyeyi kazanmasının ardından von der Leyen'in öncü konumu daha da pekişti.

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.