AB Adalet Divanı Macaristan’a günde 1 milyon Euro ceza kesecek

Luxemburg, 14 Haziran (Hibya) – AB Adalet Divanı, AB mülteci yasalarına uyana kadar Macaristan’a günde 1 milyon Euro ceza kesecek. Avrupa mahkemesi ayrıca Budapeşte’nin “benzeri görülmemiş” kural ihlali nedeniyle 200 milyon Euro ödemesine hükmetti.

AB Adalet Divanı Macaristan’a günde 1 milyon Euro ceza kesecek
Yayınlama: 14.06.2024
2
A+
A-

Macaristan, AB'nin en yüksek mahkemesi tarafından AB hukukunun “benzeri görülmemiş” bir ihlali olarak nitelendirilen bir şekilde sığınmacıların haklarını korumayı reddettiği için 200 milyon € para cezası ödemeye mahkum edildi.

Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı ayrıca Budapeşte'nin, mültecilerin Macaristan sınırları içinde sığınma talebinde bulunma hakkını garanti altına alan AB yasalarına uyana kadar günde 1 milyon Euro ödemesine hükmetti.

Perşembe günü açıklanan önemli kararda mahkeme, Macaristan'ın AB politikasını uygularken “kasıtlı olarak kaçınma” gösterdiğini söyledi ve bunu “AB hukukunun eşi benzeri görülmemiş ve son derece ciddi bir ihlali” ve “AB hukukunun bütünlüğüne ve üye devletlerin eşitlik ilkesine yönelik önemli bir tehdit” olarak tanımladı.

Ceza, Macaristan'ı Lüksemburg mahkemesine götüren AB yürütme organı Avrupa Komisyonu'nun talep ettiğinden daha yüksekti. Yargıçlar ayrıca, cezanın ağırlığına katkıda bulunan tekrarlanan davranışlar da dahil olmak üzere “ağırlaştırıcı koşullar” tespit etti.

Karara tepki gösteren Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, mahkemenin kararını “çirkin ve kabul edilemez” olarak nitelendirerek “Öyle görünüyor ki, Brüksel bürokratları için yasadışı göçmenler kendi Avrupa vatandaşlarından daha önemli.” dedi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.