A1 Capital: ABD tüketici fiyatları Temmuz ayında ılımlı bir şekilde yükseldi

İstanbul, 15 Ağustos (Hibya) – A1 Capital, ABD tüketici fiyatlarının Temmuz ayında ılımlı bir şekilde yükseldiğini ve yıllık enflasyon artışı 2021’in başından bu yana ilk kez yüzde 3’ün altına düştüğünü hatırlattı.

A1 Capital: ABD tüketici fiyatları Temmuz ayında ılımlı bir şekilde yükseldi
Yayınlama: 15.08.2024
0
A+
A-

Onlar verdiklerini aldılar

A1 Capital'in raporuna göre, Wall Street'in en çok izlenen yatırımcı kaygısı ölçütü, panik seviyelerinden hızla geri çekilmeye devam ediyor. Cboe Volatilite Endeksi (.VIX), dün 16,31'e geriledi, bu ay başından bu yana en düşük seviyesi. Endeks 5 Ağustos'ta 65'e ulaştı ve yatırımcıların yen ile finanse edilen carry trade gibi birkaç büyük pozisyonu kapatarak piyasaları altüst etmesiyle o gün dört yıllık zirve olan 38,57'de kapanmıştı. Bu durum, yatırımcıların bu ayın başlarında hisse senetlerinde yaşanan neredeyse çöküşe rağmen düşük hisse senedi oynaklığına dayanan stratejilere geri dönüyor olabileceğini gösteriyor.

İşin diğer bir ilginç tarafı ise endeks buralarda kalırsa VIX'in uzun vadeli medyanı olan 17,6'ya dönmesi için gereken yedi işlem seansı, endeksin yüksek derecede korkuyla ilişkilendirilen 35 seviyesinden şimdiye kadarki en hızlı düşüşü olacak. Reuters analizine göre, korku göstergesindeki benzer geri dönüşler, ortalama olarak, gerçekleşmesi için 170 seans gerekiyordu. bu olayların geçici olduğu anlaşıldıktan sonra, herkesin kendileri için işe yarayan aynı oyun planına ne kadar çabuk geri döndüğü de oldukça dikkat çekici. S&P 500, 5 Ağustos kapanış seviyesinden yüzde 5 yükselirken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite o günün kapanışından yüzde 6 yükseldi.

A1 Capital'in değerlendirmesinde şu ifadeler yer aldı:

“Temmuz ayında ABD'de işsizlik oranının arttığını gösteren verilerin ardından ( üç yıllık zirveye yakın bir seviyeye, yüzde 4,3'e sıçraması, FED’den 50 baz puanlık bir faiz indirimini gündeme getirmişti), mega sermayeli şirketler ve teknoloji hisselerindeki toparlanma, piyasaların bu ayın başlarında küresel piyasalarda yaşanan çöküşten kaynaklanan kayıplarının çoğunu telafi etmesine yardımcı oldu.

En son enflasyon verileri, yatırımcıların Federal Rezerv'in gelecek ay ABD faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına dair güvence vermesini sağladı. ABD tüketici fiyatları Temmuz ayında ılımlı bir şekilde yükseldi ve yıllık enflasyon artışı 2021'in başından bu yana ilk kez yüzde 3'ün altına düştü. Ancak kiraların geçen ay daha da yükselmesi ve enflasyonun hala yüzde 2 hedefinin üzerinde olmasıyla, ekonomistler ABD merkez bankasının işgücü piyasasında bir bozulma olmadığı takdirde beklenen gevşeme döngüsünü 50 baz puanlık bir faiz indirimiyle başlatmasının pek olası olmadığını düşünmekteyiz.

Bir gün önce, beklenenden düşük gelen üretici fiyatları verileri de enflasyonun ılımlı olmaya devam ettiğini, ancak henüz ABD merkez bankasının %2 hedefine ulaşmadığını göstermişti. CME FedWatch Tool'a göre para piyasaları artık Fed'in 17-18 Eylül toplantısında 25 baz puanlık (bps) bir faiz indirimi olasılığının %55 olduğunu düşünüyor. Verilerden önce, yatırımcılar 25 baz puanlık ve 50 baz puanlık bir indirim arasında neredeyse eşit olarak bölünmüştü. Bu değerler birçok borsa içinde bu şekilde herkes kaybını kapatıp üstüne prim yaparken Bizim BIST100’ün 5 agustos kapanışı 9893 ( 296,96 usd) ve dünkü kapanışı 9830 (292,53 usd). Primi geçtik daha da düştük, nedenlerini en son dünkü bültenimizde de yazmıştık tekrar etmeyelim.

ABD perakende satışları ve İngiltere'nin GSYİH'sinin açıklanmasının beklendiği bugün, para piyasaları için politika beklentileri açısından potansiyel kritik noktalar beliriyor. Sonuçlara bağlı olarak dolar ve pound her iki yönde de keskin bir şekilde hareket edebilir. Perakende satışlar, tüketimin ABD ekonomik büyümesinin yaklaşık üçte ikisini oluşturduğu düşünüldüğünde önemli bir gösterge. Ayrıca, St. Louis Başkanı Musalem ve Philly Başkanı Harker'ın konuşmacı listesinde yer alacağı bazı bölgesel Fed yetkililerini de dinleyeceğiz.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.